10 de desembre de 2017
10.12.2017
40 Años
40 Años

Els museus de Manresa i Solsona se sumen al clam per les obres de Sixena

Els responsables dels equipaments temen que el trasllat posi en perill la integritat d'algunes peces

10.12.2017 | 00:02
Algunes de les obres que s´exhibeixen al Museu de Lleida

Els directors de la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya, de què formen part el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona i el Museu de Manresa, van emetre un comunicat ahir en què mostren el seu «desacord» amb l'execució provisional de la sentència que obliga a traslladar al monestir de Sixena les 44 peces que formen part de la col·lecció del Museu de Lleida, una operació que el jutjat d'Osca ha fixat per demà.

En aquest sentit, els responsables dels equipaments manifesten el seu suport al museu lleidatà «en la defensa de la unitat de la seva col·lecció» i també expressen la seva preocupació perquè el trasllat pugui «posar en perill la integritat física d'algunes de les obres, tal com els informes dels tècnics assenyalen, així com que no s'hagi portat a terme una planificació tècnica que garanteixi en tot moment la seva correcta preservació».

Els signants del manifest asseguren que la decisió d'entregar les peces a l'Aragó «no ha tingut en compte les resolucions administratives dictades a l'empara del que estableix la Llei del Patrimoni Cultural Català, així com tampoc tots els informes de conservació que aconsellen no executar el trasllat fins que no hi hagi una sentència definitiva». De fet, no només pateixen pel trasllat, sinó que també volen «assenyalar la manca de garanties a efectes de conservació que presenta l'espai que ha d'acollir les peces del trasllat i que tampoc es garanteixi un veritable accés públic a aquest fons patrimonial en cas que aquest sigui finalment traslladat».

Alhora, també lamenten que aquesta actuació «es produeixi en un context marcat per l'aplicació a Catalunya de l'article 155 de la Constitució i per la provisionalitat definida per la convocatòria de les eleccions al Parlament de Catalunya per al dia 21 de desembre».

Els directors de la Xarxa de Museus afirmen que estan convençuts de la legitimitat i legalitat de la compra dels objectes feta per la Generalitat i el Museu Nacional en el seu moment i, fruit d'aquest convenciment, donen suport al Museu de Lleida en defensa dels seus interessos i drets i reivindiquen la bona gestió i conservació patrimonial efectuada. A més, expressen la seva solidaritat a tots els treballadors del museu per la situació que estan patint.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18