Quatre mesos després de les eleccions generals d'Alemanya, el Partit Socialdemòcrata (SPD) va decidir establir negociacions formals per reeditar la coalició de Govern amb el bloc conservador de la cancellera Angela Merkel i posar fi a un període d'incertesa inèdit al país.

Després d'un controvertit i emotiu debat, 362 dels 642 delegats reunits en un congrés extraordinari a Bonn van donar llum verd per negociar amb les Unions Cristiano Demòcrata i Cristiano Social (CDU/CSU) de Merkel, la formació de la que seria la tercera gran coalició que governa a Alemanya, després de les del 2005-2009 i 2013-2017, sobre la base d'un preacord obtingut fa una setmana. Un total de 279 representants van votar-hi en contra, mentre que va haver-hi una abstenció.

Les negociacions començaran en els propers dies i podrien tancar-se al febrer. Però l'última paraula la tindran els més de 440.000 afiliats del partit socialdemòcrata, que seran cridats a donar el seu veredicte sobre l'acord formal de coalició que s'aconsegueixi, com ja va passar el 2013. Merkel espera poder començar el seu quart mandat consecutiu abans de Setmana Santa, a final de març.

Els delegats van impedir així amb el seu vot que el partit caigués en una profunda crisi i van posar fi a un període d'incertesa inèdit en la història recent alemanya. En cas que hagués gua-nyat el no, s'esperava la renúncia del president, Martin Schulz.