El Govern de Veneçuela ha declarat persona non grata l'ambaixador espanyol a Caracas, Jesús Silva Fernández, per les «contínues agressions i recurrents actes d'ingerència en els assumptes interns» del país sud-americà, segons un comunicat del ministeri d'Exteriors veneçolà.

Caracas ja havia cridat dimecres a consultes el seu ambaixador a Madrid com a represàlia per l'últim paquet de sancions adoptat per la UE i aquest dijous ha anat un pas més enllà consumant l'expulsió del representant diplomàtic espanyol, declarat persona non grata «a partir de la present data».

El Govern de Nicolás Maduro ha recordat la visita que el president espanyol, Mariano Rajoy, va fer el setembre del 2017 als Estats Units i en la qual, segons Caracas, va accedir a «rebre infames instruccions i sotmetre als seus designis pel que fa a Veneçuela, i es va comprometre a assumir el lideratge de la conspiració a Europa».

El Govern respondrà a la decisió de Veneçuela d'expulsar l'ambaixador espanyol prenent «mesures de reciprocitat proporcionades», segons va avançar el ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació, Alfonso Dastis.

El ministre espanyol no va precisar en què consistiran aquestes mesures i només va avançar que aquest divendres portarà al Consell de Ministres un informe amb «diverses alternatives».

«Tractarem d'actuar amb proporcionalitat, però hem d'aplicar el principi de reciprocitat, que és molt útil en les relacions diplomàtiques», va sentenciar el cap de la diplomàcia espanyol, Alfonso Dastis.