L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, plantarà Felip VI en les recepcions oficials previstes per a avui i demà amb motiu del congrés de telefonia Mobile World Congress (MWC). Colau no assistirà a la rebuda oficial, però sí al sopar de benvinguda d'avui al vespre al Palau de la Música i a la inauguració del congrés. Colau va justificar que «una cosa és el respecte institucional i l'altra és retre homenatge».

Qui no assistirà a la inauguració del MWC en protesta per la presència del rei, arran del discurs de l'1-O, és el secretari de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la Generalitat, Jordi Puigneró. També el secretari general de la conselleria d'Empresa i Coneixement, Pau Villòria, va declinar assistir a la recepció i sopar.

Per la seva part, Colau confirmava ahir que havia «comunicat a protocol de la Casa Reial que no participaré en les habituals rebudes oficials al rei. Ara mateix no pertoca per responsabilitat institucional davant dels milers de persones que van patir càrregues policials duríssimes i arbitràries a 27 escoles de la nostra ciutat l'1-O», va dir a les portes del Conservatori Municipal de Música.

De fet, Colau va retreure al monarca la seva «zero empatia» amb els lesionats de l'1-O: «En comptes de mantenir-se neutral i cridar a la concòrdia es va posicionar amb les tesis més dures i més repressives», va lamentar l'alcaldessa. «Estem en un context polític que no és de normalitat i vivim malauradament en una situació d'excepcionalitat amb l'autogovern intervingut pel 155 i els fets molt greus succeïts els darrers mesos al conjunt del país i concretament a Barcelona», va recordar Colau, que va afirmar que aquesta «repressió absolutament injustificada» i «vulneració reiterada de drets fonamentals i llibertats» va molt més enllà del debat d'independència o de la relació que hi ha entre Catalunya i Espanya.

L'alcaldessa de Barcelona va posar en el mateix sac exemples com l'empresonament de líders socials i polítics com els «Jordis», Oriol Junqueras i Joaquim Forn, i la recent condemna a tres anys de presó per al raper Valtònyc. «Un empresonament per ofenses a la corona que nosaltres creiem que s'hauria d'emmarcar en la llibertat d'expressió», va puntualitzar Colau. «Estem davant d'un moment de clara vulneració de drets i de retrocés democràtic», va dir. «I, per tant, en un moment que no és de normalitat institucional, i això s'ha de reflectir en l'exercici del meu càrrec com a alcaldessa», va insistir Colau. «Vetllaré sempre per mantenir els respecte amb totes les institucions, però una cosa és el respecte institucional i una altra cosa és retre homenatge, i això és el que no faré ni diumenge ni dilluns», va sentenciar.

Nombrosos líders polítics van criticar la decisió de Colau. Segons el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, «segueix oblidant la seva responsabilitat institucional, segueix acumulant errors, segueix perjudicant la ciutat. Barcelona no s'ho mereix», va dir a través de Twitter. També el cap de files del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, va demanar a Colau que «rectifiqui» i va avisar que és un «error polititzar» el Mobile.

També el president del grup del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, va acusar l'alcaldessa de fer un «boicot» a la ciutat i convertir-se en una «kamikaze» contra la ciutat per plantar el rei. Per la seva part, en un acte a Girona, el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va acusar Colau d'actuar «de cara a la galeria» i va sostenir que era un gest «menor» de «postureig» perquè, en realitat, l'alcaldessa sí que serà present als «actes importants» als quals també assistirà el monarca.

Des de Cs, la presidenta del grup municipal de la formació taronja a l'Ajuntament de Barcelona, Carina Mejías, va acusar l'alcaldessa d'actuar «un cop més al dictat dels independentistes».