El president del Govern, Mariano Rajoy, va demanar ahir que Catalunya tingui ja un president «viable» siguin quines siguin les seves idees, però que «respecti la llei i reconstrueixi la convivència» que creu que ha debilitat el «malaurat procés». En la clausura de la Convenció Nacional del PP a Sevilla, Rajoy es va referir al que ha passat a Catalunya com el major atac que ha patit Espanya a la seva sobirania nacional, però va augurar que «més aviat que tard» tot el que s'ha viscut serà «un mal record» a la història centenària d'Espanya.

El cap de l'Executiu no es va referir en cap moment a la decisió judicial alemanya que ha permès que l'expresident Carles Puigdemont fos posat en llibertat, però sí que va fer una referència genèrica a la necessitat que tothom respecti les decisions judicials, tant si agraden com si no.

Rajoy va insistir que el més urgent és que hi hagi un candidat «viable» que aconsegueixi els suports suficients per ser investit president de la Generalitat i que, «siguin quines siguin les seves idees», respecti la llei. Un president, va dir, que governi per a tots els catalans.

Davant del procés, Rajoy va assegurar que el Govern central ha respost amb serenitat, determinació i sentit d'Estat. Després de recalcar que no ha estat fàcil afrontar-ho i que ni tan sols ho és encara avui, va insistir que el Govern ha estat a l'altura del repte plantejat. «He complert amb la meva obligació, he assumit la meva responsabilitat i he posat en marxa totes les mesures en defensa de la unitat, la llibertat i la igualtat d'Espanya», va subratllar.¡

En aquest context, va explicar que alguns consideraven l'aplicació del 155 «una minúcia», gairebé com un mer tràmit administratiu, i d'altres advertien de conseqüències apocalíptiques. «Però era al Govern a qui corresponia assumir la seva responsabilitat, i ho vam fer com s'havia de fer», va reiterar Rajoy. I ha seguit actuant d'aquesta forma, segons va explicar, en evitar la «investidura il·legal» de Puigdemont com a president de la Generalitat.