El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, va defensar ahir que la seva aclaparadora victòria en les eleccions de diumenge li ha donat un «poderós mandat» per «restringir els drets dels immigrants» i impulsar una UE de nacions independents en lloc d'uns «Estats Units d'Europa».

El líder nacionalista hongarès, que va aconseguir una majoria de dos terços, també va dir que planeja remodelar el seu gabinet, «en gran part amb noves persones i una nova estructura», però va deixar clar que no buscarà instaurar un sistema presidencial. «Hem rebut un fort mandat», va sostenir Orbán, de 54 anys, en la seva primera roda de premsa després de la victòria, que va desencadenar la renúncia del líder opositor Gabor Vona, després que el gir cap al centre del seu partit, l'ultradretà Jobbik, no hagi aconseguit entelar el suport al partit del primer ministre, el dretà Fidesz. «Els hongaresos han definit les qüestions més importants: aquestes són les qüestions d'immigració i de sobirania nacional», va subratllar Orbán. «És totalment clar, sobre la base del resultat electoral, que els hongaresos han decidit que només ells poden decidir amb qui volen viure a Hongria i el Govern s'aferrarà a aquesta posició», va prometre.

En aquesta línia, l'ultranacionalista va prometre en la seva primera roda de premsa després dels comicis que tirarà endavant lleis per restringir l'activitat de les ONG. Orbán va deixar clar que quan es constitueixi el nou Parlament, on tindrà probablement dos terços dels 199 escons que té la cambra, s'aprovaran les lleis previstes per controlar les organitzacions no governamentals al país.

D'altra banda, també va assegurar que no utilitzarà la seva majoria de dos terços per esmenar la Constitució i crear una presidència, i a afirmar que després de la seva primera victòria electoral el 2010 va arribar a la conclusió que el sistema parlamentari «és el més estable».

Tancament d'un diari opositor

Mentrestant, un dels dos diaris nacionals d'oposició d'Hongria va anunciar ahir el seu tancament, a partir d'avui mateix, a causa de problemes financers, segons el seu editor. El tancament de Magyar Nemzet serà una fita en la desaparició gradual dels mitjans independents a Hongria. El diari, de 80 anys, és propietat del magnat Lajos Simicska, en altre temps aliat d'Orbán però que s'ha arribat a convertir en un dels seus oponents més inflexibles durant la campanya electoral. El grup mediàtic de Simicska, abans molt lucratiu, ha experimentat fortes pèrdues arran de la seva desavinença amb Orbán, ja que les seves publicacions van ser privades dels anuncis governamentals.