El portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, va assegurar ahir que l'Executiu es troba «en sintonia» amb l'objectiu del PNB de no esmenar a la totalitat els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per donar «una nova oportunitat a la possibilitat d'estabilitzar la situació a Catalunya».

El PNB va decidir, dijous, no presentar cap esmena a la totalitat al projecte dels PGE, si bé va advertir que «s'equivoca qui vulgui veure en aquesta decisió un xec en blanc» al Govern espanyol i al PP per superar el tràmit pressupostari. Segons va explicar, la formació ha decidit «concedir una oportunitat a l'obertura d'un nou temps de diàleg polític a l'Estat espanyol i a Catalunya».

D'altra banda, ERC, el PDeCAT, PSC i En Comú Podem van presentar ahir esmenes a la totalitat als PGE. A través d'un comunicat, el portaveu econòmic dels demòcrates al Congrés, Ferran Bel, va criticar que «es presenten tard» i que, segons ell, «són desastrosos per a Catalunya i incompleixen, un any més, la promesa de pluja d'inversions milionàries». Per la seva banda, el diputat d'ERC Joan Capdevila va dir que el «Govern espanyol trasllada als pressupostos la seva estratègia de repressió contra Catalunya». El PSC presentarà un total de 120 esmenes.