Segueix-nos a les xarxes socials:

El TSJ de Navarra va fer des del 2017 un seguiment del tribunal de La Manada

La Sala de Govern del TSJN va acordar vigilar els jutges per «retards en l'assenyalament de vistes»

El TSJ de Navarra va fer des del 2017 un seguiment del tribunal de La ManadaEuropa Press

El Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) estava fent seguiment del tribunal que va jutjar La Manada (els cinc homes condemnats per abusos sexuals a una jove de 18 anys a les festes de Sant Fermín de 2016) des de l'abril del any passat a causa del retard en els assenyalaments de la Secció Segona de l'Audiència Provincial d'aquesta comunitat autònoma.

Aquests són els fets que consten en els acords adoptats per la Sala de Govern del TSJN. En la reunió de la citada Sala del 22 de maig del 2017 va acordar-se continuar amb el seguiment a la Secció segona de l'Audiència Provincial per «retard en l'assenyalament de vistes». Es va fer constar que l'acord va ser adoptat pel president del Tribunal Superior de Justícia el 25 abril i després de l'informe aportat per la presidenta de l'esmentada Audiència en relació amb aquesta secció.

Aquell dia els membres de la Sala de Govern van acordar que havien de ser informats del resultat d'aquest seguiment i van unir la seva decisió a l'expedient número 8/16.

Un mes després, en la reunió que va mantenir la Sala de Govern del TSJ de Navarra el 26 de juny, els seus membres van poder estudiar l'informe remès pel president de la Secció Segona de l'Audiència Provincial, José Francisco Cobo, que el va enviar en compliment del seguiment que s'havia acordat sobre aquest tribunal. «La Sala de Govern queda assabentada i acorda continuar amb aquesta mesura», diu l'acord, que va quedar també unit, com l'anterior, a l'expedient número 8/16.

L'esmentada sala està formada pel president, Francisco Cobo, i els magistrats Raquel Fernandino Nosti i Ricardo Javier González. Aquest últim, autor del vot particular favorable a l'absolució dels acusats, ha aixecat polèmica pels comentaris que feia en relació amb les víctimes d'abusos i, en concret, per la seva opinió sobre la víctima d'aquesta violació, ja que va assegurar que els fets es van desenvolupar en un «ambient de gresca i alegria».

Ricardo González ja havia estat sancionat en quatre ocasions per retards en les seves resolucions quan era titular del Jutjat d'Instrucció número 6 de Bilbao.

Segons les sentències del Tribunal Suprem, les sancions imposades a González van sumar més de 350.000 pessetes de multa i una d'elles, de l'any 2003, va suposar la suspensió per un període de sis mesos a causa de la comissió d'una falta molt greu de retard injustificat i reiterat en la tramitació i resolució de processos.

El cas de La Manada ha aixecat polseguera arreu d'Espanya. Divendres, per exemple, la presidenta de la Diputació de Pontevedra, Carmela Silva, va qualificar de «terrorisme contra les dones» les afirmacions del professor de la Universitat de Santiago Luciano Méndez Naya en vídeos en xarxes socials sobre la víctima de La Manada.

Prem per veure més contingut per a tu