La Fiscalia Anticorrupció i la Unitat Central Operativa (UCO) rastregen el cobrament d'uns deu milions d'euros en comissions il·legals rebudes per l'adjudicació de contractes públics durant l'etapa d'Eduardo Zaplana al capdavant de la Generalitat Valenciana, segons van informar ahir a Europa Press fonts de la investigació.

Els investigadors de la Guàrdia Civil es van presentar a la seu de la conselleria d'Economia i van practicar una vintena d'escorcolls per recaptar documentació sobre contractes públics, entre els quals de la concessió de la ITV i del Pla Eòlic dissenyat durant l'etapa de Zaplana al capdavant del Govern valencià. Les esmentades fonts van xifrar en deu milions els diners que s'haurien abonat presumptament en concepte de comissions il·legals per beneficiar-se de l'adjudicació de contractes, si bé precisen que, de moment, s'està investigant la destinació i els beneficiaris d'aquests fons.

La direcció del PP va suspendre ahir mateix de militància Eduardo Zaplana després que la Guàrdia Civil el detingués a València per un presumpte delicte de blanqueig de capitals.

En declaracions als mitjans, el coordinador general del PP, Fernando Martínez Maíllo, va dir que la detenció de l'exministre i expresident de la Generalitat Valenciana és un fet «greu» i va subratllar que encara que faci més de 10 anys que és fora del PP en termes de càrrec públic, «això no implica que no haguem de prendre una decisió difícil però també dràstica com és la suspensió de militància». Martínez Maíllo va destacar que el PP està compromès «des de fa molt temps» en la lluita contra la corrupció. En aquest sentit, va dir que davant qualsevol comportament individual o col·lectiu «greu», el partit «pren mesures» i tant Zaplana com els altres cinc detinguts en l'operació de la Guàrdia Civil «individualment hauran de donar les seves oportunes explicacions».

Barceló, García i Cotino

Martínez Maíllo va assegurar que la direcció del partit suspendria de militància ahir mateix les persones que van ser detingudes i militaven al PP, entre les quals també hi ha Joaquín Barceló, exdirectiu de Terra Mítica. Va detallar que es tracta d'una «suspensió cautelar» pel procediment judicial. En el cas de Zaplana, el PP a la Comunitat Valenciana va decidir obrir-li un expedient informatiu després de la detenció i va sol·licitar a la direcció nacional que acordés a més la seva baixa de militància.

Preguntat per si l'havia sorprès la detenció de Zaplana, Martínez Maíllo va dir que no volia entrar en adjectius ni qualificacions. «Simplement hi ha un fet objectiu, hi ha hagut una detenció i ningú és detingut per casualitat», va assenyalar el dirigent del PP, que va remarcar que «s'ha de confiar en els cossos i forces de seguretat, la justícia espanyola, i també el dret de defensa que tenen totes les persones».

Un altre dels detinguts per la Guàrdia Civil va ser l'expresident de l'Estudiantes Juan Francisco García, que havia estat cap de gabinet de Zaplana i que ahir va quedar descartat com a possible futur president de l'ACB (vegeu pàgina 31).

L'UCO ha citat dijous que ve a declarar com a investigat l'expresident de les Corts, exvicepresident del Consell i exdirector general de la Policia Juan Cotino, en el marc de l'operació en la qual ahir van ser arrestats els seus dos nebots, Vicente i José Cotino, a banda de l'exministre del PP Eduardo Zaplana, segons va poder saber Europa Press.