El president de la Generalitat, Quim Torra, està pressionant el Govern de l'Estat perquè no veti els consellers que són a la presó o a l'estranger i ha amenaçat de prendre «mesures legals» si no publica el decret de nomenaments en els butlletins oficials.

Encara que Torra tenia previst celebrar avui l'acte de presa de possessió dels seus consellers -inclosos els restituïts Jordi Turull i Josep Rull, en presó preventiva, i Antoni Comín i Lluís Puig, a Bèlgica-, ahir a quarts de 10 de la nit el Govern central encara no havia publicat el decret al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). I les previsions de Torra han quedat encara més en l'aire després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena hagi denegat a Turull i Rull la llibertat provisional indefinida que li havien sol·licitat per ser consellers, en considerar que hi ha un increment del risc de reiteració delictiva davant la voluntat expressada pel nou president de culminar el procés independentista.

Ahir, el secretari del Govern, Víctor Cullell, va enviar una carta al subsecretari de la Presidència, José María Jover, en la qual li adverteix que «la possible negativa a l'autorització per part del Govern de l'Estat de la publicació en el DOGC» del decret de nomenaments «podria entendre's com una atribució genèrica i il·limitada de control de les funcions del president de la Generalitat i un desapoderament de les funcions que l'Estatut d'Autonomia li atribueix». Per això, la missiva demana al Govern que traslladi la seva autorització per a la publicació del decret o exposi els «arguments jurídics» de la seva negativa.

La CUP va defensar ahir que els consellers designats pel president Quim Torra prenguin possessió dels seus càrrecs, al marge del fet que els nomenaments estiguin o no publicats en el DOGC, tot i que als anticapitalistes no els agrada la «falta de paritat» en aquest Govern. Així ho va dir la diputada de la CUP Maria Sirvent. La portaveu de CatECP al Parlament, Elisenda Alamany, també va defensar que tots els consellers del nou Govern puguin prendre possessió, i el mateix va fer JxCat.