El Govern espanyol va acabar invertint a Catalunya el 81% del que havia promès en els pressupostos generals de l'Estat del 2017, una xifra que supera el 56,4% d'execució registrada el 2016. Dels 1.114 milions previstos l'any passat al principat, se'n van acabar gastant 902, que representen el 13% de la despesa real feta a Espanya (per sota de l'aportació de l'economia catalana al PIB espa-nyol, que és del 19%).

Així es desprèn del document «Distribució territorial de la inversió del sector públic estatal», publicat ahir pel ministeri d'Hisenda del Govern espanyol. D'aquest, en destaca l'incompliment al Port de Barcelona: si bé s'hi va prometre una inversió de 197,3 milions d'euros, només es va executar el 35% d'aquesta, 69,7 milions. L'alta velocitat d'Adif va rebre el 85% dels 171 milions pressupostats, si bé la resta de branques d'Adif es van quedar amb una execució del 48% del pressupost inicial de 132 milions.

Per contra, la societat estatal d'infraestructures del transport terrestre va invertir onze milions més del que havia pressupostat inicialment a Catalunya i la despesa va acabar sent de 169,6 milions d'euros. També a Renfe Operadora es van invertir nou milions més dels acordats: 101, finalment. A Enaire, en canvi, l'execució va ser només del 84% i es van acabar gastant 44,3 milions d'euros dels 52,7 pactats.

Als Paradors de Turisme catalans només es van gastar 7 dels 13 milions previstos. Al Consorci de la Zona Franca, 4 dels 10 pressupostats. I a Radio Televisió Espa-nyola, la meitat dels 4 milions promesos. La Societat Estatal de Participacions Industrials va acabar invertint 10 dels 15 pressupostats a Catalunya, mentre que l'Empresa de residus radioactius va executar el 96% dels 4,2 milions previstos.

Per la seva part, el centre de supercomputació de Barcelona va rebre 10 dels 13 milions pressupostats, mentre el sincrotró Alba va obtenir més recursos dels assignats, amb una execució del 147% i una despesa final de 4,4 milions d'euros.

Interior i Agricultura gasten més

Per ministeris, el de Foment (amb pressupost més alt) va gastar el 79% dels 195 milions que s'havien pressupostat a Catalunya. A altres, en canvi, es va invertir més del previst: el ministeri de l'Interior va executar el 135% dels 1,7 milions assignats inicialment i el d'Agricultura, Pesca i Medi Ambient, 10,8 milions d'euros, el doble del pressupostat.