Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), el partit que va crear Jordi Pujol el 1974 a Montserrat, encara té la persiana oberta. La formació ha estat presidida per Ramon Trias Fargas, Jordi Pujol, Artur Mas, i en la penúltima etapa, ja en la situació actual en què no té paper polític, per Jacint Borràs, el pare de la que va ser consellera de Governació Meritxell Borràs. La mort fa uns mesos de Jacint Borràs (el setembre passat) va fer convocar un congrés extraordinari (abril del 2018) en el qual l'empresari santvicentí Vicenç Mauri es va presentar per presidir la formació. Ell mateix explica que n'ha assumit la presidència «com a penúltim acte de servei al partit i a una gent que ha fet molt pel país».

És el màxim responsable d'una formació que, malgrat trobar-se més a prop de la liquidació definitiva que no pas de renéixer com a partit, manté més de 2.000 militants. Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) continua existint. Va començar a Montser-rat i l'etapa final l'encara sota la direcció d'un empresari de la vora de la muntanya, un santvicentí.

Mauri és president del CDC perquè personalment «tenia una enveja sana de tots els que han participat de manera activa en la creació i en la direcció del partit» que durant anys havia estat pràcticament hegemònic. Homes com Ramon Trias Fargas o Jordi Pujol, deixant de banda els problemes que ha tingut amb la justícia, van ser referents per a ell. Però Mauri confessa que també ostenta la presidència de CDC perquè n'han parlat amb el dirigent bagenc David Bonvehí, cordinador de la formació, a qui també li agrada tenir en aquests moments una persona de la seva confiança a CDC.

Mauri, que ara té 72 anys i que havia estat assessor del govern d'Artur Mas, afirma que «ser president de CDC, malgrat algunes coses que han passat, és per a mi un orgull». Ara CDC comparteix espai a la seu del PDeCAT, al car-rer Diputació de Barcelona. Tot i que hi ha més de 2.000 afiliats encara, Mauri considera que no hi ha d'haver cap problema des de CDC perquè el PDeCAT pugui fer el seu camí.

L'empresari santvicentí és a CDC amb una estructura mínima de partit, en la qual hi ha un administrador i un secretari per portar a terme tots els temes relacionats amb l'economia i la responsabilitat sobre els grups municipals i els diputats europeus.