Els cinc membres de La Manada empresonats al centre penitenciari de Pamplona i a Alcalá- Meco van abandonar ahir a la tarda totes dues presons després d'haver abonat la fiança de 6.000 euros decretada per la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Navarra. Així, els cinc joves, condemnats a nou anys de presó per un delicte d'abús sexual, van quedar en llibertat després de gairebé dos anys a la presó des que fossin detinguts el 7 de juliol del 2016 i enmig d'un clima de protestes arreu de l'Estat contra la resolució judicial.

José Ángel Prenda, Jesús Escudero i Ángel Boza van abandonar la presó de Pamplona minuts després de les sis de la tarda, mentre que el guàrdia civil Manuel Guer-rero Escudero i el militar Alfonso Jesús Cabezuelo van deixar, cap a les vuit del vespre, el centre penitenciari d'Alcalá-Meco, on es trobaven reclosos en aplicació de la llei processal militar.

La resolució de l'Audiència per la qual es dicta la llibertat provisional es basa en el fet que els magistrats no aprecien risc de fugida dels condemnats en haver-se reduït «notablement» en la sentència les penes que sol·licitaven les acusacions i en no apreciar tampoc risc de reiteració delictiva. En l'escrit, dictat per majoria de dos magistrats a un, s'assenyala que la presó provisional s'havia vinculat el 2017 a les altes penes sol·licitades per les acusacions i a la proximitat de la celebració del judici oral, però considera que «aquestes raons han perdut notablement la força que, en el seu moment, van poder tenir».

Les condemnes no són fermes i totes les parts les han recorregut al tribunal provincial. Mentrestant, però, la justícia ha decidit que tots cinc poguessin eludir la presó provisional amb les fiances de 6.000 euros cadascun. Tant el Govern de Navarra com l'Ajuntament de Pamplona, que han exercit l'acusació popular en el judici, han anunciat que recorreran la presó provisional. De la mateixa manera, la Fiscalia recorrerà en súplica l'acte de l'Audiència Provincial de Navarra.

El Govern no es pot personar

La portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, va expressar ahir el malestar del seu executiu per l'alliberament provisional dels membres de La Manada, i va anunciar que estudiava personar-se a partir d'ara als judicis contra la llibertat sexual.

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, va matisar però que l'Executiu no pot personar-se en aquest cas en tractar-se d'un procediment judicial «amb les seves normes i les seves regles», tot i que va avançar que es farà un estudi «serè» del Codi Penal per analitzar com donar resposta davant delictes contra la llibertat sexual.