La ministra espanyola de Defensa, Margarita Robles, va anunciar ahir en declaracions als mitjans que la caserna general d'operacions de la missió Aatlanta, l'operació de la UE de seguretat marítima en l'Oceà Índic, estarà a la base naval de Rota a partir del març del 2019, quan el Regne Unit n'hagi de deixar el comandament després del Brexit.

«L'operació permet desenvolupar la seguretat marítima, la protecció al programa mundial d'aliments. Volem seguir treballant en la protecció al sector pesquer i mediambiental i el nostre compromís amb la Banya d'Àfrica, per la qual cosa és un pas molt important», va afirmar la ministra durant el Consell d'Exteriors i Defensa a Luxemburg.

Robles va recalcar el «contingut polític del compromís del Govern espanyol en totes aquelles operacions que permetin garantir la llibertat, la seguretat i l'exercici dels drets en aquest cas en el mar a la zona d'Àfrica».

La proposta d'Espanya es va presentar de manera conjunta amb França, que albergarà el Centre de Seguretat Marítima per a la Banya d'Àfrica a la base de Brest. Competia amb Roma, que ja porta ara el control de l'Operació Sophia contra el tràfic de persones al Mediterrani. La ministra va evitar pronunciar-se sobre els costos, tot i que va descartar que es produeixi un increment. «Els estudis diuen que el que es perd d'una banda, es guanya per l'altra», va dir. De moment, Defensa preveu invertir una mica més d'un milió i mig d'euros a adaptar les infraestructures a les noves funcions de la base de Rota.

La missió Atalanta va ser llançada per la UE el 2008 per lluitar contra la pirateria a les aigües de Somàlia i protegir els bucs del Programa Mundial d'Aliments.