El president del Govern espa-nyol, Pedro Sánchez, va instar ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, a «girar full» de l'1-O i va assegurar que el seu executiu té voluntat de «dialogar» amb l'ànim de «normalitzar les relacions institucionals amb la Generalitat».

«Podem parlar de moltes coses amb els marges de la Constitució i l'Estat de dret, però el que va representar l'1-O és un full que cal girar», va dir, «també per part de l'independentisme i del president de tots els catalans», per deixar pas a un diàleg amb «to constructiu». Sánchez es va mostrar convençut que els dos executius poden trobar «molts punt d'unió i de treball en comú» en la reunió que els dos presidents celebraran el 9 de juliol a la Moncloa, i va assegurar que el seu equip treballa perquè la cita sigui «un èxit».

Sánchez va confirmar la voluntat del seu Govern a «dialogar» i «normalitzar les relacions amb la Generalitat», una institució amb la qual creu, va dir, que pot parlar «de moltes coses», sempre «dins els marges de la Constitució», la qual cosa «exclou autoritzar» un referèndum d'autodeterminació.

El president espanyol va fer aquestes manifestacions a la roda de premsa conjunta que va oferir amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, amb qui es va reunir a Berlín poc abans de la cimera que ha de tenir lloc aquest dijous i divendres. Precisament, Merkel va assegurar que no se sent «incòmoda» (en els termes de la pregunta) per la presència de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont al seu país perquè la qüestió està subjecte a l'estat de dret. «Tenim bons contactes entre les autoritats competents i això es regeix per l'estat de dret i no ens incomoda en absolut», va dir.

El Govern català va avisar ahir el president del Govern, Pedro Sánchez, que no pot pretendre que «s'oblidin» de l'1-O i va subratllar que, malgrat que aquest executiu aposta «pel diàleg i la negociació», no exclouen «cap de les vies», inclosa la unilateral.

Reobertes sis delegacions

Així es va expressar la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, després del Consell Executiu que va aprovar reobrir sis delegacions a l'estranger tancades amb l'article 155 i reforçar l'activitat de l'única seu que es va mantenir, la de Brussel·les, posant al davant l'exconsellera Meritxell Serret, fugida a Bèlgica. També va nomenar l'exconseller de Cultura Ferran Mascarell com a delegat de l'executiu a Madrid. D'aquesta manera, Mascarell retornarà al càrrec que ocupava des del gener del 2016 i fins que va ser cessat en aplicació del 155 a l'octubre.

Pel que fa a l'objectiu de «materialitzar la república», Artadi va aclarir les paraules d'aquest dilluns del president català, Quim Torra, quan va dir que el sobiranisme hauria de crear «un altre 1 d'octubre». Segons la portaveu, Torra, que ahir va marxar cap a Washington després de presidir la reunió de Govern, no es referia a celebrar un altre referèndum unilateral, sinó que hi haurà altres «moments clau» o «finestres d'oportunitat» en el futur, sense concretar quins.

En tot cas, Artadi va replicar les paraules de Pedro Sánchez des de Berlín i va afirmar que espera que el president espanyol no pretengui que els catalans que van anar a votar «s'oblidin» de l'1-O, ni que tampoc no demani que «abandonin el dret a l'autodeterminació» o que «s'oblidin de la violència exercida sobre ciutadans pacífics», va dir.