L'Audiència Nacional ha confirmat el processament del major dels Mossos Josep Lluís Trapero per un delicte de pertinença a organització criminal i dos de sedició per haver consentit la celebració de l'1-O i no haver frenat el setge a la conselleria d'Economia els dies 20 i 21 de setembre.

El tribunal també ha ratificat els processaments de l'exsecretari general d'Interior de la Generalitat César Puig i de l'exdirector dels Mossos d'Esquadra Pere Soler, tots dos per organització criminal i un únic delicte de sedició per l'1 d'octubre, així com el de la intendent Teresa Laplana, en el seu cas per sedició pel setge a la conselleria.

En sengles actes, els magistrats de la secció segona desestimen els recursos dels quatre processats per la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, amb la qual cosa ara serà el torn de les parts per presentar els seus escrits d'acusació i defensa, pas previ a l'obertura del judici oral.

En l'acte referit a Trapero, la sala conclou que la investigació practicada al llarg d'aquests mesos demostra, «sens dubte, la cooperació» de l'antic dirigent dels Mossos «en aquesta baula del pla secessionista». Afirma que l'1-O els responsables dels Mossos, amb Trapero al capdavant, van incomplir el mandat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'impedir el referèndum simulant «un dispositiu enga-nyós, merament formal, amb designi no només de permetre la celebració de la il·lícita consulta, sinó de soscavar l'actuació que desenvoluparan els altres cossos de seguretat de l'Estat».

Aquesta posició, afegeixen, es va plasmar al principi en moderades indicacions donades per Trapero apel·lant als principis d'oportunitat i proporcionalitat, i es va traduir després «en pautes d'actuació ambigües en principi i contràries a les ordres del TSJC». Per a la sala, l'operatiu que es va establir per a aquell dia no va obeir a raons tècniques, «sinó al designi de possibilitar el referèndum», i a més es van mobilitzar pocs agents autonòmics, 7.000 en lloc dels 12.000 que s'han arribat a desplegar en jornades electorals. «L'actuació d'aquells efectius dels Mossos en la jornada va ser de total passivitat, i si no d'enfrontament amb els cossos i forces de seguretat de l'Estat», assegura.