Els presidents dels Estats Units i Rússia, Donald Trump i Vladímir Putin, respectivament, s'han citat el proper 16 de juliol a la capital de Finlàndia, Hèlsinki, per celebrar la seva primera cimera bilateral, segons van anunciar ahir el Kremlin i la Casa Blanca.

Es confirma així que la reunió tindrà lloc en un tercer país, tal com havien deixat entreveure les dues parts els últims dies, en el marc de la visita que ha realitzat a Moscou l'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Bolton. El mateix Trump havia reconegut que Hèlsinki era una de les opcions més probables, juntament amb Viena, durant unes declaracions als periodistes dimecres.

«Els dos líders discutiran les relacions entre els Estats Units i Rússia i un ampli ventall de qüestions de seguretat nacional», diu la breu nota de la Presidència nord-americana. El Kremlin, per la seva banda, inclou a l'agenda «l'estat actual de les relacions russes i nord-americanes i les oportunitats per desenvolupar-les, així com les qüestions actuals de l'agenda internacional». Trump i Putin s'han intercanviat elogis en públic aquests anys però fins ara no han pogut celebrar una reunió bilateral, tot i que sí que s'han trobat en fòrums internacionals. L'últim elogi del mandatari nord-americà ha arribat amb motiu del Mundial de futbol que organitza Rússia: «Estan fent una feina fantàstica».

La relació bilateral ha empitjorat per la suposada ingerència de Rússia a les eleccions presidencials que el 2016 van donar la victòria al candidat republicà.