L'acord en política migratòria aconseguit dilluns per la cancellera alemanya i líder de la CDU, Angela Merkel, amb els seus socis bavaresos de la CSU necessitarà el suport del Partit Socialdemòcrata (SPD) -que també forma part de l'Executiu de coalició alemany- i dels països de la Unió Europea per materialitzar-se.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha respost de forma positiva al pla acordat per Merkel amb el líder de la CSU, Horst Seehofer, però l'acord haurà de tenir el suport dels països de la UE pel seu compliment. Europa segueix dividida sobre com tractar els immigrants que han arribat massivament els últims anys fugint de crisis a l'Orient Pròxim i a l'Àfrica.

La CDU de Merkel i els seus socis bavaresos de la CSU van acordar dilluns establir centres de trànsit especials a la frontera amb Àustria per retenir els immigrants ja registrats en altres països de la UE mentre se'n negocia la tornada. El pla podria resoldre la disputa entre els dos partits conservadors que havia posat en risc el nou Govern de Merkel, que porta amb prou feines tres mesos de mandat. El compromís va permetre a la cancellera i al líder de la CSU, Horst Seehofer, calmar les aigües a l'interior de la coalició.