El president del Govern, Pedro Sánchez, va destacar ahir que Catalunya té un Estatut que no va votar i la crisi només es resoldrà votant «un acord», però no la «ruptura» que plantegen els independentistes mitjançant la celebració d'un referèndum.

La situació a Catalunya va ser present en la compareixença de Sánchez davant el ple del Congrés per informar del seu programa de govern per a la resta de legislatura i on va considerar que el diàleg ha de ser essencial.

«Dialogar no és cedir. Dialogar és fer política», va assegurar davant les crítiques que ha rebut per la reunió que va mantenir al Palau de la Moncloa amb el president de la Generalitat, Quim Torra. Reconduir la crisi institucional a Catalunya va insistir que és una prioritat per al seu Govern, i en aquesta tasca va dir que és imprescindible avançar en la garantia de la vigència efectiva del marc estatutari i constitucional.

Tot seguit, el portaveu d'ERC, Joan Tardà, va insistir en la defensa d'un referèndum i ho va lligar al suport que pugui donar el seu grup a iniciatives de l'Executiu. També va assegurar que si el Govern s'hi segueix negant condemnarà els independentistes a tornar a «desobeir». Amb la premissa de negar la possibilitat d'un referèndum negociat, Tardà va dir que no només no es trobaran, sinó que «no hi haurà solució per al conflicte actual», a l'hora que va augurar que aquesta actitud tornaria a provocar «els mateixos efectes» que van portar al conflicte actual, amb l'1-O.

Sánchez es va mostrar disposat a ser audaç per resoldre la crisi política catalana i explorar solucions, malgrat les grans diferències que existeixen entre els partits. Segons el seu parer, l'important no és veure a què es renuncia, sinó a quins acords s'està disposat a arribar a favor de la ciutadania catalana i espanyola. Va ser llavors quan es va referir a la proposta de Tardà que hi hagi una votació i quan va recordar que ell, en el debat de la moció de censura, ja va fer una reflexió que ahir va repetir: «Catalunya, després de la sentència del Tribunal Constitucional, té un Estatut que no va votar i, en conseqüència, la crisi només es resoldrà votant. Però la discrepància de fons és que nosaltres volem votar un acord i vostès pretenen votar una ruptura».

Catalunya va ser també molt present en la intervenció del portaveu del grup popular, Rafael Hernando, qui va demanar a Sánchez que aclarís si està amb Espanya o amb els que volen trencar-la, en referència als independentistes catalans.