La Sala Penal del Tribunal Suprem ha habilitat el mes d'agost perquè les parts personades en la causa pel procés independentista a Catalunya puguin presentar els escrits que considerin pertinents i així agilitzar el procediment perquè pugui ser enjudiciat com més aviat millor, tenint en compte que 9 dels 25 processats es troben a la presó. «Atenent al fet que diversos dels processats en aquesta causa es troben en situació de presó preventiva, s'acorda per dotar aquestes actuacions de la màxima celeritat l'habilitació del mes d'agost per a la pràctica de totes aquelles actuacions que fossin necessàries», diu l'acte de la Sala amb data de l'11 de juliol passat.

Així, el Suprem posa en marxa els mecanismes legals establerts a la Llei orgànica del poder judicial, a la Llei d'enjudiciament criminal i a la Llei d'enjudiciament civil per evitar que la causa quedi paralitzada aquest mes, com acostuma a ser normal, ja que es considera inhàbil. Segons fonts de l'alt tribunal, es pretén que la causa estigui a punt a la tardor per poder celebrar la vista oral.

D'altra banda, la Sala presidida pel magistrat Manuel Marchena -que serà el ponent de les resolucions que es dictin a partir d'ara i formada per Andrés Martínez, Juan Ramón Berdugo, Luciano Varela i Antonio del Moral- han donat 2 dies de termini a totes les parts, entre elles la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació popular exercida per Vox, perquè informin al respecte sobre les peticions de llibertat que han presentat recentment els nou processats que estan en presó preventiva.