La mare del terrorista saudita Ossama bin Laden, Alia Ghanem, ha assegurat que el seu fill, autor fa gairebé 17 anys de l'atac a les Torres Bessones de Nova York, era "molt bon noi" fins que va conèixer en l'adolescència a gent "que li va rentar el cervell ".

En una entrevista al diari britànic "The Guardian", Ghanem va reconèixer que ha tingut "una vida molt difícil" i va descriure a Osama com "un noi tímid, però bondadós", que l'estimava molt.

"La gent a la universitat el va canviar. Es va convertir en una persona totalment diferent. La veritat és que era un noi molt bo fins que va conèixer a una gent que, quan tenia 20 anys, li va rentar el cervell", ha explicat Ghanem a casa en Yeda (Aràbia Saudita), asseguda al costat dels germans d'Osama, Ahmad i Hassan, i el seu segon marit, Mohammed al-Attas.

"Es podria dir que estava pràcticament en una secta. Jo li deia que no s'ajuntés amb ells i ell mai m'admetia el que feien realment perquè m'estimava molt", va afegir la mare. Bin Laden es va radicalitzar mentre estudiava economia a la Universitat Rei Abdulaziz de Yeda, on va conèixer a Abdullah Azzam, un membre de la Germandat Musulmana que més tard va ser exiliat de l'Aràbia Saudita.

"Mai podria haver-me arribat a imaginar que es convertiria en gihadista. No volia que passés res d'això. Per què ho tiraria tot per la borda així?", es pregunta la mare, que va créixer a la ciutat siriana de Latakia i es va traslladar a l'Aràbia Saudita a meitat de la dècada de 1950.

Alia es va divorciar del pare d'Osama en 1960, tres anys després del naixement del seu primer fill, i més tard es va casar amb Mohammed al-Attas. La família afirma que l'última vegada que van veure a Osama va ser en els voltants de la ciutat afganesa de Kandahar el 1999, any en el que el van visitar en dues ocasions.

"La seva base era a prop de l'aeroport que van capturar dels russos. Estava feliç de rebre'ns i d'ensenyar-nos-ho tot. Fins i tot vam fer una festa i vam convidar a tothom", va recordar Ghanem. Un dels germans de Bin Laden, Ahmad, va assegurar, per la seva banda, que la seva mare "es nega a culpar" a Osama de l'atac terrorista a les Torres Bessones, del qual responsabilitza al seu cercle proper.

"L'estimava tant que no és capaç de culpar-lo. Tira la culpa, però, al seu cercle proper. Ella només va conèixer a Osama de nen, el que tots vam veure, i no va arribar a veure la seva banda gihadista", ha comentat.

"Va ser una sensació estranya", ha expressat Ahmad després de ser preguntat sobre l'atac de 2001 a Nova York. "Em vaig quedar petrificat, però des del principi tots vam saber que havia estat Osama. Sabíem que en patiríem les conseqüències", ha apuntat.