El president de la Generalitat, Quim Torra, va remarcar ahir des de Juneda que la independència de Catalunya només es possible per la via «pacífica» però «imparable que cal emprendre». Ho va dir des del nou parc 1 d'Octubre del municipi garriguenc, el primer que inaugura amb aquest nom des que va ser nomenat i que, segons va assegurar, «representa el que vam votar».

Quan falta tot just un mes per a la commemoració de l'1-O, el president va donar a conèixer el seu desig que la tardor sigui d'«unitat, fraternitat i de diàleg», però, sobretot, de «defensa dels nostres drets civils, socials i nacionals com a país, aquí és on hem de posar l'accent», va sentenciar.

Torra va afegir que els catalans no «podem anar en contra de les nostres consciències i no podrem acceptar unes sentències de judicis injustos», pel que fa a la causa judicial oberta per l'1 d'octubre. Torra va encoratjar la gent a afrontar el futur amb «esperança, sacrifici, coordinació i organització», però també «junts i alegres».

Torra va pronunciar un discurs en què va remarcar que aquest parc «representa el que vam votar aquell dia. Vam votar per generacions de catalans que van lluitar pel que lluitem nosaltres, pel país millor que somiem, per nosaltres i pels nostres fills». A més a més, va afegir que l'1 d'octubre vam votar «per donar-nos una oportunitat» i que, per aquesta raó, és «més que una data». En aquest sentit, va afirmar que la data que commemorarà Catalunya d'aquí a justament un mes, «és el punt en què Catalunya decideix convertir-se en un poble constituent que no s'aturarà fins a assolir la seva llibertat».

El parc 1 d'Octubre de Juneda és l'espai que culmina el pla de barris del municipi, tal com va explicar l'alcalde de Juneda, Antoni Villas. Després, Torra va anar a la capital de la comarca, les Borges Blanques, on va encendre la traca d'inici de la festa major.