Les flames d'un gran incendi han calcinat gairebé per complet l'edifici del Museu Nacional del Brasil, un dels equipaments culturals més importants del país, ubicat a la ciutat de Rio de Janeiro.

El foc s'ha registrat aquest diumenge. Els bombers, que han acudit al lloc dels fets des de set estacions diferents, han indicat que tot i la gran extensió de les flames no hi ha perill que l'incendi s'estengui a les àrees confrontants.

Segons els anàlisis preliminars, l'incendi ha afectat la pràctica totalitat del Palau de São Cristóvão, principal edifici del complex, especialment a dues de les zones disposades per a col·leccions i exhibicions, així com a l'ala administrativa.

Els més de 50 bombers desplegats a la zona han confirmat que de moment no hi ha víctimes mortals ja que el museu es trobava tancat a les visites en el moment en que es va desencadenar l'incendi, cap a les 7.30 de la tarda (hora local). Els guàrdies de seguretat que es trobaven a l'edifici han aconseguit escapar abans que l'estructura interna s'ensorrés.

La importància del Museu Nacional del Brasil

L'edifici constitueix la institució històrica i cultural més antiga del país, i va ser fundada per Juan VI de Portugal a 1818. El museu està vinculat a la Universitat Federal de Rio de Janeiro (UFRJ) i té un perfil científic i acadèmic.

L'immoble, que va ser seu de l'Assemblea Republicana Constituent entre els anys 1889 i 1891 --abans de convertir-se en museu en 1892--, forma part de l'Institut Nacional de Patrimoni Històric i Artístic del Brasil i compta amb almenys 20 milions de peces .