La Mesa del Congrés, amb els vots del PP, el PSOE i Cs, va rebutjar ahir tramitar la comissió d'investigació demanada a final de juliol per Unidos Podemos, ERC i el Grup Mixt sobre les suposades activitats irregulars del rei Joan Carles esmentades en una conversa gravada per l'excomissari José Manuel Villarejo a Corinna zu Sayn-Wittgenstein, amiga del monarca.

En aquella conversa gravada per Villarejo, actualment en presó preventiva per delictes d'organització criminal, suborn i blanqueig de capitals, l'amiga de l'ex-cap de l'Estat revelava que tenia comptes a Suïssa i que cobrava comissions.

El coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, va proposar aquesta investigació parlamentària el juliol i després van ser el diputat de Podemos Rafael Mayoral i el d'En Comú Podem Joan Mena els que van convidar la resta de grups a sumar-se a la iniciativa.

Les comissions d'investigació poden sol·licitar-les dos grups parlamentaris o 70 diputats, i Unidos Podemos té 67 escons. Els vuit diputats del PDeCAT, els quatre de Compromís i els dos d'EH Bildu, que amb Unidos Podemos sumen 81 parlamentaris, van mostrar de seguida la seva disposició a signar la petició.

Uns dies després s'hi va sumar ERC, amb la qual cosa la iniciativa es va registrar amb el suport de 90 diputats.

No té «encaix constitucional»

Després del parèntesi estival, la iniciativa va ser examinada dilluns per la Mesa del Congrés, que va rebutjar-ne la tramitació amb els vots del PP, el PSOE i Cs en al·legar que no té cap mena d'«encaix constitucional», d'acord amb el criteri reiteradament expressat pels serveis jurídics segons el qual el poder legislatiu controla l'executiu espanyol, però no la Prefectura de l'Estat, sobre la qual no té competències.

El juliol, el PP i el PSOE ja van fer pinya per frenar l'intent d'Unidos Podemos per tal que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, comparegués per explicar si tenia el propòsit d'obrir una investigació sobre les irregularitats fiscals del monarca.

En els passadissos del Congrés, abans de la reunió de la Junta de Portaveus, el portaveu parlamentari d'ERC, Joan Tardà, va qüestionar ahir que, pel que fa a la Prefectura de l'Estat, el PSOE no hagi canviat la seva posició política, cosa que el 2018 és, segons el seu punt de vista, «ridícul» i «lamentable».