El ple del Parlament Europeu va donar ahir el seu vistiplau a la nova directiva sobre drets d'autor, inclosos els seus articles més polèmics, en un segon intent, després que fos rebutjada dos mesos abans pels eurodiputats.

L'informe de l'eurodiputat del Partit Popular Europeu (PPE) Axel Voss va rebre 438 vots a favor, 226 en contra i 39 abstencions. Després del vistiplau dels eurodiputats s'obre el període de negociacions amb el Consell de la UE, la institució europea que representa els països i que també té poders legislatius, abans que sigui aprovada formalment.

«Moltíssimes gràcies per aquest exercici comú i l'èxit que hem recollit. És un excel·lent senyal per a la indústria creativa a Europa», va celebrar el democratacristià alemany després de confirmar-se el suport del Parlament Europeu a la iniciativa.

El contingut de la directiva

Així, el ple del Parlament Europeu ha donat suport als articles 11 i 13 de la directiva, que han generat una important polèmica i s'han enfrontat als creadors de contingut, d'una banda, i a les plataformes digitals i activistes d'Internet, de l'altra. L'article 11 de la directiva, un cop aprovada formalment, atorgarà als editors de premsa el dret renunciable a reclamar compensacions per compartir els seus articles o fragments dels mateixos en plataformes digitals com Facebook o Twitter. Els editors podran reivindicar aquest dret durant un període de 20 anys, segons la postura de l'Eurocambra.

Per la seva banda, l'article 13 obligarà a gegants com Google, Facebook o Youtube a controlar que els continguts que comparteixen els seus usuaris no infringeixen drets d'autor. En concret, els «proveïdors de serveis d'intercanvi de continguts en línia» hauran d'adoptar «mesures adequades i proporcionades» per garantir «el correcte funcionament dels acords» aconseguits amb els titulars de drets per a l'ús de les seves obres. Si no hi ha tals acords, les plataformes digitals hauran d'actuar per assegurar «que no es comparteixin ni estiguin disponibles aquelles obres o treballs que puguin infringir drets d'autor».

«Males notícies. En votació al ple ha passat la proposta de directiva de drets d'autor amb l'article 11 (limitació de l'ús dels articles de premsa) i 13 (filtres automàtics de càrrega de continguts). El que vam aconseguir aturar fa uns mesos ha passat avui», va lamentar l'eurodiputat d'ICV Ernest Urtasun. El text va generar molta polèmica al sector d'Internet i fins i tot va portar els promotors de la Viquipèdia a tancar temporalment la pàgina en protesta.

La Comissió Europea va celebrar el resultat del vot i va destacar que està «preparada» per començar les negociacions amb l'Eurocambra i el Consell de la UE «de manera que la directiva pugui estar aprovada el més aviat possible, idealment a final d'aquest any».

«Celebrem el vot d'avui al Parlament Europeu. És un senyal fort i positiu i un pas essencial per aconseguir l'objectiu comú de modernitzar les normes de copyright a la UE», van destacar en un comunicat conjunt el vicepresident de l'Executiu comunitari per al mercat Únic Digital, Andrus Ansip, i la comissària d'Economia i Societat Digitals, Mariya Gabriel. Tots dos van destacar també que l'objectiu de la reforma és aconseguir «beneficis tangibles per als ciutadans, investigadors, educadors, escriptors, artistes, la premsa i les institucions culturals de la UE», així com «obrir el potencial per a més creativitat i continguts».

«Al mateix temps volem salvaguardar la llibertat d'expressió i garantir que les plataformes en línia poden desenvolupar noves ofertes i models de negoci nous i innovadors», van afegir Ansip i Gabriel.