Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir a Lleida el president de la Diputació, Joan Reñé, i 25 persones més, a la mateixa ciutat i a altres municipis de la província, i van fer tres escorcolls, en el marc d'una operació contra una presumpta trama corrupta de pagament de comissions a CDC, amb epicentre a la Diputació de Lleida. Ahir mateix, els 26 detinguts van quedar en llibertat en espera de declarar davant del jutge. Tot i això, el president de la Diputació de Lleida va sortir en llibertat amb càrrecs.

Segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), l'operació va ser dirigida pel titular del jutjat d'instrucció número 1 de Lleida, arran d'una investigació de la Fiscalia de Delictes Econòmics, que es va iniciar fa més de tres anys, sobre una presumpta trama de pagament de comissions il·lícites.

En l'operació, la policia catalana va detenir 26 persones, entre elles el president de la Diputació, Joan Reñé, del PDeCAT, a la capital lleidatana i en altres municipis dels partits judicials de Lleida, Balaguer i Solsona, però fonts del TSJC consultades per aquest diari no van concretar quins. El partit judicial de Solsona comprèn més municipis que els de la comarca del Solsonès.

Els Mossos d'Esquadra es van emportar detingut ahir Reñé, pels volts de dos quarts de dues de la tarda. Els agents de la policia catalana el va treure per la porta del Palau de la corporació municipalista, al carrer del Carme, en ple Eix Comercial de la ciutat de Lleida, enmig d'una gran expectació mediàtica.

El president de la Diputació va sortir acompanyat dels agents sense anar emmanillat i el van fer entrar a un cotxe policial de paisà. Els Mossos també es van endur documentació en almenys una caixa i també van bolcar la informació d'un ordinador.

Paral·lelament, els Mossos d'Esquadra van fer un total de tres escorcolls per ordre judicial, un a la seu de la Diputació de Lleida, un altre en un domicili particular i un tercer a la seu d'una empresa involucrada en la presumpta trama de corrupció.

Concretament, el jutge investiga si el president de la Diputació de Lleida va cobrar comissions il·legals d'una constructora a canvi d'adjudicacions d'obres i serveis a la província. També s'indaga si l'esmentada empresa hauria pagat «comissions» a CDC per aconseguir adjudicacions a través de donacions a la seva fundació afí a Catdem, entitat que també ha estat investigada en el cas del Palau de la Música i en l'anomenat 3% de presumpte finançament irregular de CDC.

Fonts properes al cas van explicar a Europa Press que s'investiga el suposat pagament de comissions en metàl·lic a Joan Reñé i la seva número dos, la cap d'organització i gestió de Presidència de la Diputació de Lleida, Marlen Minguell, per part d'empreses adjudicatàries. També apunten a presumptes pagaments de donacions d'empreses adjudicatàries a la fundació Catdem, afí a CDC.

Els Mossos d'Esquadra van detenir 26 persones en l'operació desplegada a primera hora del matí d'ahir a la Diputació de Lleida. Entre els detinguts per la policia catalana hi ha el cap de Vies i Serveis de la Diputació de Lleida, Enrique Regaño, i dos càrrecs de Carreteres de la Generalitat de Catalunya.