Els diferents sindicats de Mossos d'Esquadra van manifestar ahir el malestar pel dispositiu en la commemoració de l'1-O, principalment pels esdeveniments al Parlament, però també pels fets de dissabte a Barcelona.

Relacionades

En un comunicat, SAP-FEPOL va condemnar tot tipus de violència i va defensar l'actuació de la policia i va mostrar el seu suport a tots els agents. En la mateixa línia es va pronunciar USPAC que assegura que els efectius es van veure «desbordats i amenaçats» i que van posar «en risc la seva vida i la seva integritat física» en haver utilitzat agents de seguretat ciutadana com a efectius d'ordre públic davant els atacats de grups radicals «esperonats per interessos polítics i partidistes».

El Sindicat de Policies de Catalunya va posar en dubte la previsió d'efectius pel dispositiu de la commemoració de l'1-O i ha alertat que Barcelona s'està deixant sense efectius de Seguretat Ciutadana amb el «greu risc» que suposa per a la seva integritat i ciutadania. El SPC va demanar la dimissió del conseller Miquel Buch «pel bé de la integritat dels companys» i el va qualificar «d'irresponsable». El Sindicat dels Mossos d'Esquadra (SME) va demanar explicacions d'aquesta «manca de previsió» a través d'una piulada a Twitter, i van destacar que els agents estaven «desbordats».

En el mateix missatge va qualificar el succés de «lamentable, inadmissible, irresponsable», i va voler donar el seu suport als companys. Les diferents organitzacions van coincidir en condemnar qualsevol forma de violència i en criticar una «instrumentalització» del cos dels Mossos d'Esquadra. El SAP considera que s'està convertint en habitual «posar en el punt de mira» el cos dels Mossos. Per això, exigeixen respecte als agents i a la seva feina. Els sindicats van fer aquests comunicats després dels esdeveniments de dilluns però també van fer referència als incidents de dissabte. SAP-FEPOL va qualificar «d'irresponsables» els organitzadors de la marxa de la JUSAPOL per escollir Barcelona com a centre per reclamar equiparació salarial.

«Instrumentalització»

La Unió Sindical de la Policia Autonòmica de Catalunya (USPAC) va manifestar el seu malestar davant el que consideren una «instrumentalització» per part del Govern del cos de Mossos d'Esquadra per justificar les seves accions amb vista a determinats grups i col·lectius independentistes.

El sindicat CSIF va demanar ahir la dimissió «immediata» del president de la Generalitat, Quim Torra, i de la cúpula del departament d'Interior pels incidents de dilluns a la nit perquè considera que «estan jugant amb la integritat física i psicològica dels seus policies».

Investigació d'ofici

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va obrir ahir una investigació d'ofici sobre els fets ocorreguts ahir a la nit davant el Parlament i davant la possibilitat que hi hagués una planificació «insuficient» de l'operatiu dels Mossos d'Esquadra.

Dilluns a la nit, agents dels Mossos d'Esquadra de seguretat ciutadana, no especialitzats en antiavalots, van haver d'intervenir davant centenars de manifestants que van arribar a la porta del Parlament, on van obligar a replegar-se els agents, que van haver de demanar reforços. Aquesta manifestació va culminar una jornada d'accions de protesta, que van incloure talls de vies de tren, autopistes i accessos a centres logístics, amb motiu del primer aniversari de l'1-O. El Síndic va condemnar «tota forma de violència, des del respecte a les manifestacions reivindicatives dels ciutadans».

La versió del cap dels Mossos

El director general de la policia, Andreu Joan Martínez, va lamentar el «canvi de comportament d'alguns grups radicals que busquen la confrontació» que els va portar a intervenir carregant contra uns manifestants que considera que «no representen ni molt menys tot allò que nosaltres hem viscut com a país des de l'1 d'octubre». En una roda de premsa a la Comissaria de Mossos d'Esquadra de les Corts va rebutjar fer autocrítica i va negar qualsevol manca de previsió respecte de l'actuació de la policia davant el Parlament o la Prefectura situada al a Via Laietana perquè es van mobilitzar 90 equips d'ordre públic «quan en un partit de Champions d'alt risc no arriben a 30». Preguntat per si s'havien quedat curts d'efectius, ha dit que la capacitat policial va ser «necessària i suficient» i va voler afegir que «no ens oblidem que s'han patit agressions, es van llançar pedres, llaunes, vidres o objectes».