El director dels Mossos d'Esquadra, Andreu Martínez, ha admès davant els sindicats policials que el dispositiu de seguretat de dilluns passat no estava planificat per reaccionar davant grups violents, segons la informació que disposava el cos.

Martínez i el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Miquel Esquius, es van reunit aquest dijous amb membres de tots els sindicats amb representació en la policia catalana, per tractar sobre el dispositiu de seguretat desplegat dilluns passat per garantir la seguretat en les mobilitzacions de commemoració de l'1-O. La reunió, que havia estat convocada pel director de la policia catalana, va transcórrer entre molta tensió, segons coincideixen a dir tant fonts sindicals com del Departament d'Interior.

A la mateixa, els sindicats han insistit a retreure a la cúpula policial l'insuficient operatiu d'antiavalots programat i la falta de planificació, especialment a Barcelona, a l'hora que li han exigit que deixi d'instrumentalitzar políticament al cos dels Mossos d'Esquadra.

Martínez i Esquius, segons fonts coneixedores de la reunió, han reconegut que, d'acord amb la informació de què disposaven, la policia catalana no esperava disturbis com els que van acabar ocorrent l'1-O, especialment per l'intent d'assalt del Parlament, per la qual cosa no va preparar un dispositiu adequat per a aquesta situació.

En el transcurs de la manifestació de Barcelona, ha explicat la cúpula policial als representants sindicals, els Mossos d'Esquadra van constatar la presència d'alguns grups de radicals i van procedir a reorganitzar els efectius de què disposaven per reaccionar davant una eventual situació de risc.

A això va obeir, han afegit, el fet que es mobilitzessin agents de seguretat ciutadana -no especialitzats en la gestió de disturbis- per fer front a la situació desencadenada a Barcelona.

Els sindicats del cos (SAP-FEPOL, SME, USPAC i SPC) van criticar ahir de manera unànime la planificació del dispositiu muntat per fer front a les mobilitzacions de l'1-O i van exigir al Govern que no els deixi a la mercè de la batalla política.

A la reivindicació d'aquests sindicats de base es va unir la del Sindicat de Comandaments de Mossos d'Esquadra (SICME), que a través d'un comunicat va denunciar la "instrumentalització" que se senten víctimes i van reclamar respecte al cos de la policia catalana i a la seva "professionalitat".

Els sindicats consideren un error que es permetés accedir als manifestants a l'interior del parc de la Ciutadella, quan els propis Mossos d'Esquadra han recomanat en aquesta i en altres protestes similars el tancament del recinte per garantir la seguretat.

A més, creuen que el nombre d'agents mobilitzats en el dispositiu dissenyat tant al parc de la Ciutadella com davant la comissaria de la Policia Nacional a la Via Laietana era clarament insuficient.