El president de la Generalitat, Quim Torra, va fer una crida a recompondre com més aviat millor la unitat sobiranista invocant l'«esperit de l'1-O» i la declaració unilateral d'independència (DUI) aprovada el 27 d'octubre de l'any passat, que va desembocar en la aplicació de l'article 155 de la Constitució.

La sessió de control al president al Parlament, la primera que se celebrava des de juliol, arribava en ple clima de divisió en les files sobiranistes, després que ahir ERC es negués a comptabilitzar el vot delegat dels quatre diputats de JxCat suspesos pel Tribunal Suprem -Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull- per no adequar-se al criteri dels lletrats de la cambra catalana, fet que va provocar que els independentistes perdessin la majoria en multitud de votacions de propostes de resolució.

Després de diverses jornades de tensió indissimulada entre els socis del Govern, Torra va reconèixer davant l'hemicicle que aquest pols entre sobiranistes li ha «dolgut», especialment «per la gent».

Davant d'aquest escenari de fractura independentista, Torra va cridar a «recuperar l'esperit de l'1-O», que va ser «elèctric» i que «ens va mobilitzar a tots» per «vèncer l'impossible», un esperit «de defensa, de desobediència, de resistència i de victòria».

Torra, que lluïa a la solapa una xapa en defensa de la llibertat dels líders independentistes presos, va recomanar als poders fàctics de l'Estat que «abandonin tota esperança de dividir» al sobiranisme, perquè «anirem fins al final i guanyarem».

Però per això va demanar al conjunt de l'independentisme «organitzar-se, coordinar-se i posar el focus en els drets civils, socials i nacionals i en el dret a l'autodeterminació».

«Recuperem l'1-O, recuperem la declaració política d'independència del 27-O. I tots junts, endavant», va concloure Torra, que a més va avisar al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que s'ha quedat «sense crèdit» i li va reiterar el seu ultimàtum de novembre.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, va al·ludir a la «mala tarda» que van tenir dimarts d'aquesta setmana JxCat i ERC: «Avui som menys forts que ahir, una mica més febles sense majoria. Però malgrat això hem d'avançar, seria imperdonable no caminar junts en els dies que vénen».

Segons Sabrià, «els objectius que compartim són molt més fortes que les diferències tàctiques», però «quan la dispersió estratègica s'apodera del nostre camí som més febles».

Sabrià va demanar «esforç, generositat i valentia» per fixar una estratègia comuna amb uns «lideratges compartits», perquè «la unitat d'acció ja no pot esperar més».

Després de la sessió de control, el Parlament va celebrar finalment el debat monogràfic sobre la «convivència» a Catalunya, sol·licitat per Ciutadans i que el mes de juliol passat va ser ajornat precisament per les desavinences entre JxCat i ERC pel vot delegat dels seus diputats suspesos.

En substitució de la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, que no va poder acudir al Parlament per indisposició, va intervenir el seu portaveu parlamentari, Carlos Carrizosa, que va denunciar les «aberrants pràctiques antidemocràtiques» que afecten la convivència a Catalunya i va advertir al Govern que «si bolca tots els esforços en el que divideix» serà «responsable» de «no posar remei a la fractura social».

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va advertir a Torra de l'«error dels ultimàtums» i d'imposar «condicions impossibles de complir», i li va demanar aprofitar «l'oportunitat de tenir un Govern d'Espanya disposat a dialogar».

Per la seva banda la presidenta del grup de Catalunya a Comú Podem, Jéssica Albiach, va traslladar la proposta de tancar un gran acord global de pressupostos per a l'any vinent tant a la Generalitat com al Congrés dels Diputats i a l'Ajuntament de Barcelona, tal i com ja va plantejar ja el cap de setmana l'alcaldessa Ada Colau.

El diputat de la CUP Vidal Aragonès va negar que hi hagi una fractura social a Catalunya pel procés independentista, però sí que va advertir que «hi ha desigualtats socials creixents» que provoquen enormes diferències entre els sectors amb rendes més altes i els de rendes més baixes.

El PP vol una moció de censura

El portaveu parlamentari del PPC, Alejandro Fernández, va considerar que el Govern de Torra és «ja incompatible» amb la convivència al no complir amb els seus requisits bàsics i va instar a Ciutadans a presentar una moció de censura per «acabar amb l'agonia». Precissament, el líder estatal del PP també va reclamar aquesta moció de censura. La resposta va ser clara. El secretari general de Cs, José Manuel Villegas, va descartar-ho perquè «els números no donen», però va assegurar que seguiran liderant l'oposició amb els seus 37 diputats.