n A quarts d'11 del matí els membres del punt de control de Gironella ho tenien tot a punt per seguir les ascensions dels 18 cims repartits per Catalunya que es van dur a terme durant la jornada d'ahir. Ordinadors, tauletes, mòbils... tots els dispositius necessaris per fer un bon seguiment de la informació, imatges i vídeos que anaven rebent des dels diversos indrets del territori.

«El que fem és seguir les 18 ascensions als cims de manera simultània. Aquí hi tenim el centre de control de tot el que està passant», va explicar a Regió7 Fina Lladó, una de les organitzadores que feia el seguiment mentre rebia avisos constants al seu telèfon mòbil. «L'objectiu d'aquesta iniciativa és, sobretot, donar suport i fer notar l'escalf de la gent als familiars de tots els presos polítics i exiliats, però també reclamar la seva llibertat i la de tots els represaliats, incloent-hi tothom: polítics, mestres, mecànics... qui sigui», va dir Lladó.

Gironella va ser el punt de control de tot el que passava durant el dia d'ahir, ja que la iniciativa va sorgir d'un grup d'amics d'excursionistes del Berguedà (sobretot de Gironella i de Santa Maria de Merlès), units per la passió per la muntanya. Fina Lladó va explicar: «Tenim comunicació directa amb cada expedició, que porta una balisa GPS a l'inici i una altra al final. D'aquesta manera podem saber on passen i quan es corona cada cim. A més, estem en contacte amb el 112, tenim dos desplaçats al punt de control de Barcelona i allà tenen el monitoratge de Mossos, Agents Rurals, Sistema d'Emergències Mèdiques i Protecció Civil».

Els excursionistes berguedans van tenir la idea després de participar en l'acte de Km per la Llibertat: «Quan vam tornar del desplaçament a les presons on es trobaven els nostres polítics vam decidir que havíem de fer alguna cosa i vam posar en marxa aquesta idea: vam crear una web, vam començar a moure'ns per les xarxes socials i vam contactar amb la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, que ens va donar la cobertura de l'assegurança necessària i també ens va permetre contactar amb els diversos centres d'excursionistes, amb els mitjans de comunicació, etc. Al setembre ja teníem 10.000 persones inscrites!».