n El papa Francesc va proclamar sants ahir en una cerimònia a la plaça de Sant Pere del Vaticà el papa Pau VI, que va defensar la democràcia i va ajudar indirectament els bisbes espanyols a participar en la transició, l'arquebisbe salvadorenc Óscar Arnulfo Romero, que va lluitar contra la pobresa i per la justícia social fins que va ser assassinat mentre oficiava missa, i la monja espanyola Nazaria Ignacia March, que va conèixer Bergoglio quan treballava en les villas miseria de Buenos Aires.

La cerimònia de canonització múltiple, durant la qual també van ser inscrits en el llibre dels sants de l'Església quatre beats més (Francesco Spinelli, Vincenzo Romano, Maria Katharina Kasper i Nunzio Sulprizio), va començar al voltant de les 10 del matí i la proclamació de la santedat va tenir lloc al cap de pocs minuts de començar.

A 1/4 d'11 del matí, el prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants, Angelo Becciu, va demanar al Pontífex la inscripció del nom d'aquests beats en el llibre dels sants de l'Església, després de fer un repàs de la biografia de cada un d'ells.

A continuació, el papa Francesc va pronunciar la fórmula de canonització: «En honor de la Santíssima Trinitat, per exaltació de la fe catòlica i creixement de la vida cristiana, amb l'autoritat del nostre Senyor Jesucrist, dels Sants Apòstols Pere i Pau i la nostra, després d'haver reflexionat llargament, invocant moltes vegades l'ajuda divina i escoltat el parer de nombrosos germans en l'episcopat, declarem i definim sants els beats i els inscrivim en el catàleg dels sants, i establim que en tota l'Església siguin devotament honrats».

Líder del Concili Vaticà II

Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini va néixer el 1897 i el 21 de juny del 1963 va ser escollit com el 262è Papa de l'Església catòlica amb el nom de Pau VI. Durant el seu pontificat, va portar a terme el Concili Vaticà II, convocat per Joan XXIII, i va escriure l'encíclica Humanae Vitae, molt influent dins i fora de l'Església.