El president de la Generalitat, Quim Torra, va acusar ahir els poders de l'Estat de mantenir vincles amb la dictadura i va dir que «no n'hi ha prou amb treure el dictador del Valle de los Caídos, cal treure el franquisme de les estructures de l'Estat espanyol».

En un acte d'homenatge als republicans afusellats per la dictadura al cementiri de Montjuïc, organitzat per l'Associació Promemòria als Immolats per la Llibetat de Catalunya, al qual també va assistir la consellera de Justícia, Ester Capella, Torra va advertir: «Fins que a Espanya no siguin capaços de mirar-se al mirall i apel·lar a aquests grans conceptes de justícia i de veritat, aquest país no podrà tirar endavant».

La dignitat dels represaliats

Torra va demanar posar esforços a «retornar la dignitat» als familiars dels represaliats pel franquisme, i va apel·lar als valors republicans de la igualtat, la llibertat i la fraternitat.

Torra va denunciar la «repressió ferotge contra tots aquells que van brandar la bandera de la república i de la llibertat» davant del franquisme, i va deplorar que, un any després de l'1-O, hi torni a haver «presos polítics i exiliats».

«Aquesta democràcia, entre cometes, espanyola s'atreveix a tenir presos polítics i a enviar a l'exili demòcrates que senzillament van donar la veu al poble», va afirmar Torra.

Creixement de l'extrema dreta

Per la seva part, el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, va dir que cal qüestionar també els atacs que reben actualment dirigents sindicals i artistes: «Molt especialment dirigents independentistes que són empresonats per un poder judicial que, en les seves esferes més altes, sembla no haver tallat els vincles autoritaris amb el que va ser la cultura pròpia de la dictadura».

Pisarello també va alertar durant el seu discurs del creixement de l'extrema dreta i de la xenofòbia a escala internacional, i va assegurar que «la millor manera d'homenatjar les víctimes del franquisme és estar a l'altura dels valors de llibertat, igualtat i fraternitat», valors que Torra va compartir.

El tinent d'alcalde va sostenir que el republicanisme «no ha d'estar renyit, sinó tot el contrari, amb la defensa dels principis d'igualtat i de justícia social», i va afegir que això significa defensar unes millors condicions de vida de la població.