El ministre-president de Flandes, Geert Bourgeois, va qualificar ahir «d'acte molt hostil» la retirada de l'estatus diplomàtic del seu delegat a Espanya, André Hebbelinck, anunciada dimarts pel ministeri d'Exteriors en represàlia per les crítiques del president del Parlament flamenc, Jan Peumans, a la democràcia espanyola. Bourgeois va criticar que és una decisió inèdita en les relacions dels països de la Unió Europea i va assenyalar la seva intenció de contactar amb l'ambaixadora d'Espanya a Bèlgica per aclarir els fets i procurar que Madrid faci marxa enrere, segons recullen els mitjans belgues.

«Això no ha passat mai en la història de la Unió Europea, mai des de la creació de la Comunitat europea del carbó i de l'acer», es va queixar en una entrevista a l'emissora pública flamenca Radio 1 de VRT. El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, va convocar dimarts per tercer cop des de l'inici d'aquesta polèmica l'ambaixador belga a Madrid per demanar explicacions per les «desqualificacions» del president del Parlament de Flandes, Jan Peumans. També va notificar la retirada de l'estatus diplomàtic a Hebbelinck i el va advertir que no acreditarà a partir d'ara ningú per exercir aquest càrrec.

Bourgeois va afegir que no té cap notificació oficial de la decisió, que va ser traslladada a l'ambaixador belga mitjançant una «nota verbal», per la qual cosa diu no conèixer els detalls ni raons que han portat a la sanció del seu delegat. La tensió entre Espanya i Bèlgica arrenca per una carta de Peumans a l'expresidenta del Parlament empresonada Carme Forcadell, en la qual el president del Parlament flamenc va posar en dubte que Espanya compleixi els estàndards per formar part «d'una UE democràtica».

Dimarts, el Govern belga va tornar a prendre distància de la polèmica oberta entre Espanya i les autoritats flamenques per les seves crítiques a la resposta de l'Executiu espanyol al desafiament secessionista a Catalunya.

El vicepresident del Govern federal i ministre d'Exteriors, Didiers Reynders, va fer cas omís de la petició del ministre-president de Flandes, Geert Bourgeois, de convocar l'ambaixadora d'Espanya a Bèlgica, Beatriz Larrotcha, perquè considera que la polèmica oberta per les crítiques de les autoritats flamenques a la democràcia espanyola és «un problema entre Espanya i Flandes». «Si les autoritats flamenques volen fer arribar algun tipus de missatge a les autoritats espanyoles, es farà a través de l'ambaixada de Bèlgica a Madrid», va assegurar.