Matteo Salvini, líder de la ultradreta italiana i ministre d'Interior, va anunciar que està considerant postular-se per a la Presidència de la Comissió Europea. «És cert, amics de diferents països europeus em pregunten i m'ho ofereixen», va assegurar Salvini en una entrevista publicada pel diari La Repubblica. «És bo que em vegin com un punt de referència per a la defensa dels pobles, fins i tot fora d'Itàlia», va assegurar, i va afegir que, «en aquest moment, entre el pressupost, Europa i els immigrants no he tingut temps d'avaluar la proposta, maig encara està molt lluny, en tot cas m'ho estic pensant».

D'altra banda, la Comissió Europea va enviar ahir una carta al Govern italià en què l'insta a rectificar l'esborrany pressupostari que va enviar a Brussel·les aquest mateix dilluns en haver detectat que inclou incompliments que «no tenen precedents» en la història de les normes pressupostàries europees.

El comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, ha lliurat la missiva en persona al ministre d'Economia italià, Giovanni Tria, a Roma. En ella, l'Executiu comunitari mostra la seva confiança a mantenir un diàleg «constructiu» amb les autoritats italianes i demana una resposta com a màxim de tard al migdia del dilluns 22 d'octubre. «Tots dos, el fet que l'esborrany pressupostari inclogui una expansió fiscal propera a l'1% del PIB, mentre el Consell recomana un ajust fiscal, i la mida del desviament (una bretxa d'aproximadament l'1,5% del PIB), no tenen precedents en la història del Pacte d'Estabilitat i Creixement», diu la carta.

La Comissió Europea critica en concret que els comptes públics italians projectin per al 2019 un increment de la despesa primària del 2,7%, que «excedeix» el màxim recomanat del 0,1%, així com que el deteriorament del dèficit estructural ascendeixi a 0,8 % del PIB, fet que suposa una desviació «significativa» respecte a la millora del 0,6% acordada amb la UE.

La missiva també denuncia que una anàlisi «preliminar» de l'esborrany pressupostari apunta que Itàlia no complirà el compromís de reduir el deute públic, actualment en el 130% del PIB, d'una manera gradual fins a assolir un nivell del 60%.

El tercer element de crítica resideix en el fet que les projeccions macroeconòmiques en què es basa el pla econòmic no han tingut el suport de l'autoritat fiscal independent italiana, com obliga la normativa europea.

«Aquests tres factors semblen apuntar a un incompliment particularment greu de les obligacions pressupostàries del Pacte d'Estabilitat i Creixement», lamenta la carta signada pel mateix Moscovici i el vicepresident de la Comissió Europea per a l'Euro, Valdis Dombrosvkis.

Amb l'enviament d'aquesta carta, Brussel·les ha iniciat el procediment per rebutjar, si ho considerés necessari, el pla pressupostari del Govern italià i reclamar-ne un de nou. Roma ha de contestar, abans de dilluns, l'executiu comunitari amb l'objectiu que Brussel·les prengui una decisió definitiva.

En tot cas, el pas completat aquest dijous comença un «diàleg constructiu» entre les dues parts, segons han assegurat tant Moscovici com Tria en una roda de premsa conjunta. «S'obre el que hem definit com un diàleg constructiu que partirà de les diverses valoracions de la nostra política econòmica», va explicar el ministre italià. Tria va assenyalar que en els pròxims dies intentarà explicar al seu homòleg europeu les «raons» per les quals el Govern italià ha optat per una estratègia de creixement, alhora que ha assegurat que escoltarà les «observacions» que plantegi Brussel·les sobre el pla pressupostari.