Les immediacions del centre penitenciari de Lledoners s'ha omplert (segons l'organització amb 15.000 persones) en l'inici de l'acte de protesta per demanar l'alliberament dels líders independentistes empresonats, aquest dijous a la tarda, just el dia abans que es compleix un any de l'ingrés a presó dels polítics catalans. Núria Picas i Jordi Margarit, conductors de l'acte, han pujat sobre l'escenari instal-lat al camp del costat de la presó a un quart de 6 de la tarda, i han donat pas a un vídeo.

L'acte ha començat amb sorpresa, amb una actuació musical a càrrec de David Fernàndez, Feliu Ventura i Lluís Llach, i al llarg de la tarda està previst que pugin sobre l'escenari personalitats polítiques destacades, com el president del Parlament, Roger Torrent, Pere Aragonès i Elisenda Alamany. També rostres coneguts de la cultura, com Josep Maria Mainat. Abans del tret de sortida a l'acte ha actuat el grup de cobla de Música per la Llibertat, que ha interpretat diverses peces fora de l'escenari, i al lloc habitual on hi actuen cads setmana. També s'han projectat vídeos, abans de l'acte, de persones demanant l'alliberament dels presos.

Fins a Lledoners han arribat 98 autocars procedents de tots els punts de Catalunya, a part de centenars de vehicles. De fet a les 5 de la tarda, quan havia de començar l'acte, l'organització ha decidit esperar 15 minuts per donar el tret de sortida degut a la gran quantitat de vehicles que aquesta hora encara havien d'accedir al camp on està tenint lloc els parlaments i les actuacions musicals.

A tres quarts de sis, David Fernàndez ha llegit una carta signada pels set presos, i que ha fet arribar un pres que ha sortit de permís, en què es mostren agraïts a les persones que es concentren setmanalment a les immediacions de la presó. "Cada cop que us concentreu us sentim i ens emocionem. Gràcies per ser-hi", ha llegit. Un altre dels moments més emotius de la tarda ha arribat amb el cant de Lluís Llach.

Posteriorment, Diana Riba, parella de Raül Romeva, ha llegit una carta de Romeva en què ha elogiat Oriol Junquera. "És un home bo, que sap que la lluita comporta sacrifici i empatia". Josep Maria Mainat, per la seva banda, ha demanat als partits independentistes que no aprovin els pressupostos dels govern espanyol.

A continuació, el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha explicat que Junqueras "em va dir ahir 'cuideu el jovent'", que "és una altra manera de dir, cuideu el futur". Torrent afirma que els presos "no parlen del seu captiveri, sinó d'estimar. Afegeix que són un exemple a seguir, del qual cal aprendre, i reitera que "són homes de pau".

El president del Parlament ha diu que "estan a la presó per tots nosaltres, pels que van anar a votar l'1-O i els que no van votar, però van sortir als carrers reclamant la llibertat".

Torrent ha acabat la seva intervenció dient que "mai renunciarem a la llibertat, a la democràcia, ni al dret a la autodeterminació". També destaca que "des de posicions democràtiques no es pot parlar d'insults, sinó d'absolucions". Afirma que ha estat un any de "repressió per a ells i nosaltres" i "tornem a dir que no deixarem de lluitar democràticament". Finalment, ha enviat un missatge als presos: "Coratge".