El govern espanyol i el PP han pactat que Manuel Marchena sigui el pròxim president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en substitució de Carlos Lesmes que esgota mandat al desembre. L'executiu de Pedro Sánchez ha acceptat situar un conservador com a president a canvi que hi hagi una majoria de vocals progressista: 11 proposats pel PSOE (previsiblement un per Podem) i 9 pel PP. Fons de La Moncloa confirmen l'acord i remarquen que suposa una "renovació" per a una justícia que "necessita normalitat institucional i credibilitat", especialment després de la polèmica sobre l'impost de les hipoteques. Marchena és actualment el president de la Sala Penal del Tribunal Suprem i era qui havia de liderar el judici del procés, que arrencarà al gener. L'elecció com a president l'apartaria de la presidència del tribunal.

Acord entre les dues principals forces polítiques espanyoles per renovar el màxim òrgan de govern dels jutges espanyols. PP i PSOE han pactat situar al capdavant del CGPJ Manuel Marchena, l'actual president de la Sala Segona o Sala Penal del Tribunal Suprem i de perfil conservador.

Els responsables de la negociació entre PP i PSOE per arribar a decidir un nou han estat l'exministre de Justícia Rafael Català i l'actual titular del ministeri, Dolores Delgado, i van arrencar al juliol. Finalment, i amb el vistiplau de Pedro Sánchez i Pablo Casado, han pactat el nom de Marchena coma president i també dels 20 vocals que hauran de configurar el nou CGPJ durant els propers cinc anys.

El govern espanyol ha acceptat rellevar un perfil conservador com Carlos Lesmes per un altre com Manuel Marchena a canvi de tenir una majoria progressista. El CGPJ està format per vint membres -anomenats vocals- i el reglament determina que han d'estar escollits pel Congrés i Senat entre jutges i juristes de reconegut prestigi.

El president del CGPJ és, al seu torn, també president del Suprem. En el seu cas, la llei estableix que serà designat pel plenari del mateix CGPJ en la seva primera sessió constitutiva.

Per tant, els partits polítics parlen amb prudència de Marchena i s'hi refereixen com a "candidat" que després hauran de refrendar els mateixos vocals. "Però els partits creiem que seria un excel·lent candidat, és un bon missatge de professionalitat i continuïtat, molts juristes i jutges i fiscals estan satisfets", ha manifestat l'exministre Rafael Catalá a la 'Cadena Ser'.

Plenari de majoria progressista

En aquest pacte PP-PSOE, onze dels membres estaran proposats pel PSOE i nou pel PP. Fonts de la Moncloa apunten que és un acord de "renovació" per a una justícia que "necessita normalitat institucional i credibilitat", especialment després de la polèmica sobre l'impost de les hipoteques que ha minat la credibilitat de la justícia espanyola i, especialment, del Tribunal Suprem.

Per la seva banda, l'exministre de Justícia Rafael Catalá ha dit que cal defugir de les "etiquetes de conservador o progressista". "Un jutge, un jurista o un advocat amb 30 i 40 anys de carrera és molt més que una etiqueta de PP o PSOE", ha dit.

També s'hi ha referit la vicepresidenta, Carmen Calvo, que ha dit a TV3 que els vocals proposats pel PSOE formaran part d'una candidatura amb marcada presència femenina per "incorporar tot tipus de perspectives".

Marchena no serà president del judici del procés

L'elecció de Marchena té uns efectes directes en la causa oberta contra els líders del procés. El magistrat és actualment president de la Sala Segona o Sala Penal del Tribunal Suprem. Com a tal, ha estat l'encarregar de signar algunes de les decisions més importants que han afectat els líders del procés. Entre elles, va acceptar a tràmit la querella presentada per l'exfiscal general de l'Estat José Manuel Maza per rebel·lió, sedició i malversació que va originar tota la causa judicial.

A més, des que el jutge instructor Pablo Llarena va signar la interlocutòria de conclusió i va enviar la causa a la Sala Penal, Marchena ha estat l'encarregat de signar totes les decisions que afecten aquesta causa. Entre elles, ha confirmat les presons preventives i ha dictat també que s'obri judici oral contra els 18 processats en aquest tribunal.

Marchena havia de ser, doncs, el president del tribunal que jutgés els líders del procés i també el ponent de la sentència. Amb l'elecció com a president del CGPJ, haurà de deixar el tribunal i caldrà escollir un relleu i també un nou ponent per a la sentència.

Juntament amb Marchena, el tribunal del judici del procés està format per Andrés Martínez Arrieta (el més antic), Antonio del Moral, Luciano Varela, Juan Ramón Berdugo, Ana Ferrer i Andrés Palomo.

La vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, ha confirmat a TV3 que aquesta decisió no retardarà l'inici del judici -previst per al gener- i que "no afectaria per a res". "El sistema judicial en el tema dels relleus està totalment regulat, no hi ha d'haver cap retard", ha dit.

Reforma del funcionament del CGPJ

En dues setmanes està previst que el Congrés dels Diputats aprovi la reforma de funcionament del Consell General del Poder Judicial. Entre d'altres, suposa un canvi substancial i elimina la Comissió Permanent (formada pel president i set vocals). Aquest òrgan reduït prenia decisions sense portar-les al ple. PP i PSOE han pactat tirar endavant la reforma, eliminar la comissió permanent i facultar els 20 vocals perquè preguin totes les decisions.