El lehendakari, Iñigo Urkullu, i el president de la Generalitat, Quim Torra, van constatar ahir les seves diferències respecte a la forma d'afrontar el debat territorial i la resolució del conflicte català, amb un president del Govern basc que va apostar per les vies «legals» i per «aprofitar» l'actual correlació de forces al Congrés per cercar la «distensió», i el màxim representant del govern català que ha reiterat la seva voluntat de seguir amb el procés sobiranista.

Tots dos mandataris es van reunir ahir a Vitòria en una trobada en la qual Torra va convidar Urkullu a visitar els polítics catalans «exiliats» i presos per la seva presumpta implicació en delictes relacionats amb el procés sobiranista de Catalunya.

A la reunió, la primera entre tots dos responsables institucionals, es van abordar qüestions com el debat sobre l'estructura territorial de l'Estat espanyol, la repercussió de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució que va mantenir en suspens l'autonomia de Catalunya durant diversos mesos, i la possibilitat d'aprofitar les actuals majories al Congrés, que van propiciar la sortida del PP del Govern central, per cercar una solució a la crisi generada arran del procés independentista de Catalunya.

A la roda de premsa posterior a la trobada, que va durar una mica més d'una hora, tots dos presidents van constatar les seves diferències respecte de la forma d'afrontar aquestes qüestions.

El lehendakari va reiterar la seva coneguda aposta per afrontar la reforma de l'estatus polític d'Euskadi a partir de vies «legals i pactades». En el cas de Catalunya, va convidar Torra a aprofitar l'actual correlació de forces al Congrés dels Diputats per tractar d'avançar en un procés de «distensió i diàleg institucional» entre els governs central i català.

El president de la Generalitat va assumir que, encara que puguin compartir l'«objectiu» de decidir per si mateixos el seu futur polític, els «ritmes» de la societat basca i la catalana «no són exactament els mateixos». En aquest sentit, el cap de l'executiu català va assegurar que «el ritme cap a la llibertat del poble català i del basc és possible que no sigui exactament el mateix, però totes dues nacions» tenen «aquest objectiu final».

A més, i malgrat que es va mostrar partidari del diàleg, el president Torra va reafirmar la seva voluntat de continuar el procés cap a la independència, perquè la «resposta» del Govern del PSOE davant la situació de Catalunya està sent, segons el seu parer, la mateixa que l'oferta per l'anterior Executiu del PP.

Malgrat això, Torra va assegurar que l'executiu català, en aquests moments, estira «tots els fils possibles» per intentar aconseguir que l'Estat espanyol doni alguna resposta que no sigui «no» al dret a l'autodeterminació.