La primera ministra britànica, Theresa May, lluitarà per mantenir el seu lloc en cas que els diputats del seu partit decideixin organitzar un vot de confiança en contra després del text per al Brexit acordat amb la Unió Europea, va assegurar ahir el seu portaveu.

La dimissió del ministre per al Brexit, Dominic Raab, al qual han seguit la titular de Treball i altres alts càrrecs del Govern, i el malestar expressat per diversos dels conservadors més euroescèptics han generat especulacions sobre la possibilitat que es convoqui un vot de confiança contra May.

En aquest sentit, el diputat conservador Jacob Rees-Mogg, que encapçala el grup euroescèptic a les files del partit, l'European Research Group, ha presentat una carta per demanar un vot de no confiança en la líder del partit.

Segons va explicar a la premsa, el text aprovat pel Govern britànic «ha resultat pitjor del que s'esperava i no compleix les promeses fetes a la nació per la primera ministra». Rees-Mogg va negar que estigui donant un «cop» contra May o que estigui actuant sobre la base de les seves ambicions personals. «No estic oferint el meu nom com a líder, això no té res a veure amb mi», va sostenir.

«El que ha passat avui és un no Brexit», va defensar. «El que necessitem és un líder que digui a la Unió Europea que és impossible dividir Regne Unit, que és impossible acordar una situació en què tinguem una unió duanera perpètua [...] i que és impossible per a nosaltres permetre la continuació de la jurisdicció del Tribunal Europeu de Justícia», va afegir.

«Abandonar la Unió Europea és l'oportunitat més fantàstica per al Regne Unit», va defensar el polític euroescèptic a les portes de la Cambra dels Comuns, i lamentava que «aquesta oportunitat s'està malgastant».

Perquè es pugui votar la confiança en May és necessari que un total de 48 diputats conservadors escriguin aquestes cartes i que 158 dels 315 parlamentaris tories votin en contra d'ella.

Segons va informar un periodista del diari Sunday Times, la premier es va reunir ahir mateix amb el president del Comitè 1922, Graham Brady, l'encarregat de rebre les cartes per convocar el vot de censura. No obstant això, segons una reportera de la BBC, Brady ha dit que per ara no té previst realitzar cap anunci. No obstant això, la cap de Política de la cadena, Laura Kuenssberg, va augurar que és «gairebé inevitable» que la votació tingui lloc si Rees-Mog hi dona suport.

D'altra banda, tot i les dimissions, el portaveu de May va dir que la primera ministra encara espera seguir dirigint Regne Unit quan el país abandoni la UE el proper 29 de març.

Mentrestant, el secretari d'Estat d'Exteriors, Alistair Burt, va instar els seus col·legues conservadors a no presentar cartes retirant la seva confiança en May. «Si us plau no ho feu. Tenim una líder, ha treballat molt intensament en l'acord més difícil», va defensar.