La portaveu del Govern espa-nyol, Isabel Celaá, va negar ahir que el seu executiu es plantegi un avançament electoral malgrat els dubtes sobre la possibilitat que arribi a presentar els pressupostos generals de l'Estat, que no tenen majoria al Congrés per prosperar.

El líder del seu principal soci parlamentari, Pablo Iglesias, va afirmar a Catalunya Ràdio que hi podria haver uns comicis el mes de març. A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Celaá va afirmar que Iglesias «és lliure de fer les seves consideracions», però el Govern considera que hi ha marge per «treballar per la ciutadania» a través de lleis o de reial decrets. «No som 84 diputats», va dir Celaá en referència al nombre d'escons de què disposa el PSOE al Congrés dels Diputats, sinó que «som més», perquè «els de la moció de censura tenim una majoria absoluta al Congrés». «Hi ha talent suficient per marcar els temps des del Govern», va concloure.

Celaá va voler tancar la porta d'aquesta manera a les especulacions sobre un avançament electoral un cop veus del seu executiu han donat per fet aquesta setmana que no podran aprovar els pressupostos a les Corts Espanyoles i, per tant, es plantegen no portar-los a la cambra per no patir el desgast d'un debat perdut. Preguntada per aquesta qüestió, Celaá no ha estat taxativa a l'hora d'apuntar que el seu Govern portarà els pressupostos al Congrés.

Segons va afirmar, serà el Consell de Ministres qui un cop vegi la feina feta en els comptes decidirà. De moment, segons Celaá, «seguim treballant en el pla A, som en aquesta pantalla». Sí que ha estat taxativa a l'hora de descartar ara un avançament electoral: «Hi ha acció de govern per treballar per la ciutadania», va afirmar la portaveu del Govern espanyol, que sosté que el seu executiu mantindrà «la línia» per aconseguir acords suficients.

«Seguirem treballant i encara hi ha temps, cosa que significa que tenim la determinació de seguir la legislatura», i el Govern espanyol no se sent «ostatge» de cap opinió i manté «la seva pròpia agenda».

D'altra banda, el Consell de Ministres va autoritzar ahir concedir un préstec de l'Estat per valor de 6.331 milions d'euros a la Tresoreria de la Seguretat Social perquè pugui afrontar el pagament de la nòmina de novembre i de la paga extraordinària de Nadal, segons va anunciar la portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá.

Aquest mes de novembre la nòmina de la Seguretat Social ascendeix a 18.000 milions d'euros. Celaá va insistir que les prioritats del seu executiu són el pagament de les pensions i la sostenibilitat financera del sistema després de trobar-se «un fons de reserva de 8.000 milions dels 67.000 milions que tenia quan el govern del PP va accedir al Govern».

D'altra banda, i segons també va anunciar la portaveu Isabel Celaá, el Consell de Ministres aprovarà d'aquí a dues setmanes la seva remissió a les Corts el projecte pel qual reformarà la figura de l'aforament amb la intenció de restringir el seu abast per als càr-recs públics, una vegada que estudiï l'informe que va rebre divendres del Consell d'Estat sobre com abordar aquesta mesura.

La reforma d'aquesta figura serà enviada al Consell de Ministres d'aquí a dues setmanes per a la seva aprovació i enviament al Congrés. Precisament ahir es va conèixer l'informe amb el qual el Consell d'Estat ha obert la porta a la reforma dels aforaments dels membres del Govern, diputats i senadors.

L'informe que el Govern va encarregar al seu suprem òrgan consultiu i que ja té en el seu poder avala el desig de l'Executiu de delimitar el fur del president, ministres, diputats i senadors a delictes comesos en l'exercici de les funcions pròpies del càrrec, segons el text.