L'artista dissident xinès Ai Weiwei va criticar ahir que els polítics independentistes catalans segueixin a la presó sense judici un any després i va dir que no és propi d'una «societat democràtica» ni «dels valors» de la Unió Europea.

«La presó sense judici durant més d'un any és castigar-te per endavant sense poder-te defensar. No pots anomenar això una societat democràtica», va dir Ai Weiwei en una conferència amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

En l'esdeveniment, a la cèntrica Grand Place de Brussel·les, titulat «Democràcia o Tirania?», organitzat per la fundació berlinesa Cinema for Peace i moderat per l'editor de Politico, Ryan Heath, tots dos van començar explicant les seves experiències a la presó.

Tant el raper mallorquí Valtonyc, buscat per la justícia espa-nyola per injúries a la Corona, com la parella de Jordi Cuixart, l'exlíder d'Òmnium empresonat, Txell Bonet, van intervenir a la conferència amb preguntes a Puigdemont i Weiwei. Al mallorquí, l'artista xinès li va dir que al seu país la censura és present en tota forma de manifestació artística i en l'ús d'Internet, mentre que Bonet el va animar a seguir endavant i a pensar que «la seva lluita» i «defensa de valors (...) beneficiarà molts altres», encara que la seva situació «sigui difícil».

Ai Weiwei és a Brussel·les aquests dies, en un viatge en el qual ha aprofitat per visitar el Parlament Europeu (PE), on es va celebrar una audiència a la subcomissió de Drets Humans. L'artista ja va coincidir amb Puigdemont el 22 d'abril passat a Berlín.