La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha expulsat del ple el portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufián, després que aquest mantingués un dur enfrontament amb el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, a qui ha qualificat com "el ministre més indigne de la història de la democràcia".

"Vostè no és un ministre, és un hoolingan, un militant de Societat Civil Catalana, una vergonya per al seu grup parlamentari perquè és una organització d'extremadreta", ha dit Rufián. Borrell l'ha acusat de tirar al ple del Congrés "una barreja de fems i serradures", una afirmació que ha provocat una ovació dels diputats del Grup Socialista -que s'han posat drets- i també per part dels de Cs i PP.

Rufián s'ha posat dret per assenyalar amb els braços que PP, PSOE i Cs anaven a la una en aquesta qüestió, fet que ha provocat un primer advertiment per part de la presidenta del Congrés, que ha li ha recordat que no es pot aixecar per intervenir mentre parla un altre orador. Les seves queixes han comportat una segona advertència i la tercera, que ha comportat l'expulsió.

Rufián ha abandonat el ple amb tot el seu grup parlamentari i Borrell s'ha queixat que algun dels representants d'ERC l'ha "escopit" mentre passava per davant del seu escó. Pastor ha afirmat després que retirarà de l'ordre del dia les qualificacions de "feixista" i -per primera vegada- de "colpista", després que el portaveu d'ERC i també Rufián hagin advertit Ciutadans que els qualificaran de "feixistes" cada vegada que aquests parlin de "colpistes".