La sonda InSight de l'agència espacial nord-americana (NASA) va aconseguir ahir arribar a la superfície de Mart en una missió que busca estudiar l'interior del planeta vermell. La sonda va retransmetre la seva primera imatge del sòl marcià.

«Et sento, Mart, i aviat coneixeré el teu cor. Amb aquest aterratge reeixit ja sóc aquí. Ja sóc a casa», va publicar la missió a través del compte de la NASA a Twitter.

Les pròximes hores serviran perquè els enginyers comprovin l'estat de la sonda després de la complexa maniobra d'entrada a l'atmosfera marciana i la seva arribada a terra, explica la NASA.

La InSight passarà vint-i-quatre mesos, al voltant d'un any marcià, usant el seu instrumental sísmic i sensors de temperatura subterrània per revelar misteris sobre com es va formar Mart i, per extensió, sobre els orígens de la Terra i altres planetes rocosos del Sistema Solar.

La missió ja ha completat la fase del viatge després de 548 milions de quilòmetres recorreguts en sis mesos per l'espai, va penetrar en l'atmosfera a 19.000 quilòmetres per hora i gràcies a un paracaigudes gegant i als retropropulsors va tocar terra a només 8 quilòmetres per hora.