En els darrers anys, a la Catalunya Central s'han portat a terme diverses operacions i detencions de presumptes gihadistes. Des del 2014, a les comarques centrals s'han fet almenys sis detencions relacionades amb el gihadisme, comptant la que es va portar a terme ahir a Igualada.

El 19 de desembre del 2014 es va detenir a Bulgària un jove brasiler que havia estat vivint a Monistrol de Montserrat. Segons van assegurar fonts policials en el moment de la detenció, el jove era a Bulgària i la seva intenció era incorporar-se a les files d'Estat Islàmic per lluitar a Síria o l'Iraq. En el marc d'aquesta operació es va portar a terme un escorcoll del que havia estat el domicili del jove al municipi bagenc.

El més habitual a la Catalunya Central, però, han estat detencions per difusió del gihadisme a la xarxa. Així, el 13 de març del 2015 es va realitzar una destacada operació policial a Piera que va acabar amb la detenció d'un jove de 18 anys en el marc d'una operació que va comportar 7 detencions més a tot l'Estat. Segons la policia es dedicaven a fer «propaganda gihadista» i a seleccionar joves per enviar a Síria i l'Iraq. En aquest cas el jove era nascut a Catalunya i estudiava informàtica.

A Manresa, durant el 2016 es van fer dues detencions. La primera va ser el 14 de setembre quan es va detenir un jove de 31 anys i de nacionalitat marroquina que feia uns mesos que s'havia establert a la capital bagenca. El jove va sortir en llibertat 10 dies després i finalment va ser expulsat al seu país d'origen perquè no tenia el papers en regla a l'Estat espa-nyol. L'altra detenció a Manresa es va produir un mes després. En aquest cas, l'arrestat, de 38 anys, va ser acusat de difondre amenaces terroristes a través de la xarxa.

El 25 d'abril del 2017 es va portar a terme un altre arrest a la Catalunya Central, en aquesta ocasió va ser en una urbanització del municipi anoienc de Masquefa, en el marc d'una operació que va desarticular una cèl·lula que presumptament tenia contactes amb un grup que havia atemptat a Bèlgica i havia causat un total de 35 víctimes mortals.