La perforació de la galeria vertical paral·lela en la qual es troba Julen, el nen de dos anys que va caure fa més d'una setmana a un pou de 25 centímetres de diàmetre i 110 metres de profunditat, segueix "en condicions de feina extremes, amb uns materials d'una duresa enorme", segons el delegat del Col·legi d'Enginyers de Màlaga, Ángel García Vidal.

García Vidal, coordinador de l'operatiu tècnic de rescat, ha precisat que durant tota la nit i en el que va de matí s'ha continuat amb la perforació d'aquest pou paral·lel al de Julen, que es troba en un moment d'execució de 53 metres dels 60 previstos.

Ha assegurat que en arribar a la cota 52 es va decidir "i a més és necessari" que la màquina "tingués un manteniment i uns canvis dels mecanismes amb els quals treballa", encara que els treballs "ja s'han reprès" després d'aquests canvis i queden set metres per arribar a la cota 60.

Sobre aquest tema, ha explicat que "estem en una cota tan profunda i amb unes condicions tan difícils de feina que aquesta i qualsevol altra màquina d'aquestes característiques tindrien les mateixes condicions després d'estar treballant tantíssimes hores i sobretot amb les condicions dels materials geològics que ens estem trobant".

"Seguim lluitant i treballant amb moltíssim esforç i ànim de tot l'equip per aconseguir el més aviat possible la cota que hem d'aconseguir i poder continuar amb els següents passos", ha manifestat l'enginyer.

Aquestes tasques del pou vertical paral·lel, portaran unes sis hores més. Després d'això, a petició de la Brigada de Salvament Miner d'Hunosa, arribada des d'Astúries la passada setmana, la galeria vertical per la qual ells descendiran s'emplenarà amb una mica de terra, en el que es preveu que no durarà més de dues o tres hores, per assegurar així el seu descens.

Des d'aquest moment, la durada dels treballs vindrà determinada pels materials que aquests especialistes trobin en el seu camí. No obstant això, estimen que podrien ser unes 24 hores, ja que, manualment, uniran la cavitat paral·lela amb el lloc on s'estima que hi ha el petit per procedir al seu rescat.

El delegat del Col·legi d'Enginyers de Mines, Juan López Escobar, ha indicat que els experts miners "ja han previst més de 50 entrades, en la seva ment ja han entrat i realitzat aquesta galeria simplement per avaluar els riscos i tenir planificada la feina de salvament".

La feina dels miners ja estarà present en els entubats "per organitzar que una finestra del tub se situï correctament" i ha explicat als periodistes que la galeria s'iniciaria "una mica ascendent perquè l'enderroc que es generi es pugui treure amb més facilitat".

Aquests vuit experts en rescat miner que participaran en aquestes complicades tasques, ho faran en torns de dos. Baixaran en la càpsula de rescat, d'1,05 metres de diàmetre per 2,5 d'altura, dissenyada pel director tècnic del Consorci Provincial de Bombers de Màlaga, Julián Moreno, i fabricada per ferrers del municipi malagueny d'Alhaurín de la Torre.

Aquesta càpsula, que sembla un ascensor, es maneja a través d'una grua de precisió, i té conductes preparats d'aire; a més d'un adossat per carregar gairebé 500 quilos de terra.