El dispositiu de rescat de Julen, el nen de dos anys que va caure a un pou de 25 centímetres de diàmetre i 110 metres de profunditat fa ja onze dies, ha començat a desplegar-se a la finca del municipi malagueny de Totalán. El dispositiu està format per vuit efectius de la Brigada de Salvament Miner desplaçats des d'Astúries, deu guàrdies civils (vuit especialistes de Muntanya i dos d'Activitats Subaquàtiques) i vuit bombers del Consorci Provincial de Màlaga.

Aquest desplegament es realitza un cop han conclòs els treballs d'acondicionament de la plataforma per accedir al pou vertical, segons han indicat des de la Subdelegació del Govern a Màlaga. Els efectius de la Brigada de Salvament Miner d'Hunosa començaran a cavar uns quatre metres en horitzontal però amb inclinació, a 72 de profunditat, per arribar fins al pou on es troba el nen. Aquesta tasca té un temps estimat d'unes 24 hores, però dependrà de les condicions que trobin.

Els miners es dividiran en parelles

L'equip de vuit miners baixarà de dos en dos en la càpsula dissenyada pel director tècnic del Consorci Provincial de Bombers de Màlaga, Julián Moreno; i fabricada per dos ferrers malaguenys. Serà un treball complicat però al qual estan acostumats. Aquests especialistes, considerats un cos d'elit, començaran a cavar l'accés horitzontal des de la finestra oberta en un dels tubs, a la profunditat establerta, amb pales i martells pneumàtics d'aire comprimit. Aniran amb màscares, detectors d'oxigen i estaran en contacte amb l'operatiu via telefònica.

Dimarts passat, l'excap de la brigada Santiago Suárez va explicar que l'equip de vuit efectius hauran de treballar, en torns d'uns 40 minuts, de genolls o tombats. Baixaran a la càpsula fabricada per a aquest rescat i a distància del sòl "per tal de deixar-ho com caldera perquè es porti la runa que van produint". A mesura que avancin, s'aniran sostenint el sostre i els laterals mitjançant un sistema típic de la mineria de carbó.

Aquest és l'últim pas d'uns complicats treballs, propis d'una obra d'enginyeria civil, que es duen escometent a contrarellotge des del passat 13 de gener, quan el petit Julen va caure al pou. Des de llavors l'operatiu ha treballat sense descans, matí, tarda i nit, per rescatar-lo.

Per a això, ha calgut moure més de 40.000 tones, per al que en condicions normals s'hagués trigat mesos. Així, s'han hagut de perforar 60 metres en un pou vertical paral·lel al del nen, iniciat ja a una cota de -23 metres, en el que es van trigar 55 hores. A més, han estat constants les dificultats tècniques sorgides per l'extrema duresa del terreny i per les irregularitats de les parets perforades que han alentit les tasques d'un rescat que cada vegada està més a prop.