L'antic ministre principal d'Escòcia Alex Salmond, un dels principals líders independentistes, va negar ahir haver comès cap delicte després de comparèixer davant un tribunal imputat per diversos delictes sexuals, entre els quals hi ha dos intents de violació.

Els fiscals escocesos van asse-nyalar que Salmond, que actualment té 64 anys d'edat, també ha estat imputat d'un total de nou càrrecs d'agressió sexual, dos càrrecs d'assalt indecent i un de trencar la pau.

«Soc innocent de qualsevol delicte de cap tipus», va defensar-se Salmond en declaracions a la premsa davant del tribunal del xèrif d'Edimburg després d'una vista de cinc minuts a la qual no es va permetre accés als periodistes o a públic.

«Rebutjo completament aquestes acusacions de criminalitat i em defensaré al màxim en els tribunals», va afegir el polític independentista. «M'agradaria dir un munt de coses més però he d'observar les normes del tribunal, i al tribunal serà on exposi el meu cas», va assenyalar l'exmandatari escocès. Salmond va ser posat en llibertat sota fiança i no se sap quan tindrà lloc la vista següent.

Salmond, que va dimitir com a cap del Govern d'Escòcia després del fallit referèndum independentista del setembre del 2014, que va pactar amb l'aleshores primer ministre britànic David Cameron, havia abandonat el Partit Nacionalista Escocès (SNP) a l'agost del 2018 després de veure's esquitxat per unes denúncies d'assetjament sexual.

Els fets en qüestió es remuntarien a l'etapa en la qual Salmond encara era ministre principal d'Escòcia, al final de l'any 2013, segons van assenyalar aleshores els mitjans de comunicació locals. Dues dones van denunciar l'exdirigent escocès el gener del 2018, arran que l'actual Govern llancés una iniciativa per combatre l'assetjament sexual.

Aleshores, Salmond va titllar de «ridícules» les acusacions en contra seva i va qüestionar les investigacions obertes contra ell, fins al punt que va presentar accions legals contra l'Executiu ara liderat per la també independentisa Nicola Sturgeon per la forma en què havia actuat.

Un tribunal d'Edimburg va qüestionar aquest mes les actuacions del Govern escocès per un suposat biaix en les investigacions d'aquest cas que afecten l'exministre principal escocès.