Almenys cinc persones han mort en les últimes hores en circumstàncies o incidents vinculats a l'onada de fred que assota el Mig Oest dels Estats Units i que en alguns casos ha fet desplomar els termòmetres fins als 40 graus sota zero, per la qual cosa les autoritats han instat la ciutadania a extremar la precaució.

El Servei Nacional de Meteorologia ha descrit el vòrtex polar que afecta principalment Michigan, Indiana, Dakota del Nord, Dakota del Sud, Illinois, Ohio, Minnesota, Wisconsin i Nebraska com "una de les entrades d'aire àrtic més fred de la història recent "dels Estats Units.

El fred i el vent mantenien aquest dimecres els termòmetres a temperatures negatives per uns 75 milions de nord-americans, tot i que els experts calculen que el temporal es farà notar en el 85 per cent del territori nacional, fet que implica una població d'uns 230 milions de persones, segons informa la cadena de televisió NBC News.

Més de 2.700 vols han estat cancel·lats entre dimarts i dimecres en aeroports dels Estats Units, entre ells més de 1.500 només en aeròdroms de Chicago, segons el portal FlightAware.com. La capital d'Illinois està batent rècords de temperatura i s'estima que dijous al matí pugui arribar fins als 27 graus sota zero, amb temperatures diürnes d'uns 15 graus sota zero.

El president dels Estats Units, Donald Trump, es va referir dimarts a aquesta onada polar a Twitter, no només per advertir de les baixes temperatures, sinó també per plantejar la seva particular visió sobre el canvi climàtic. "On és l'escalfament global? Torna si us plau, et necessitem", va afirmar l'inquilí de la Casa Blanca.

Els mitjans locals han confirmat 5 morts atribuïbles al temporal a Illinois, Wisconsin, Iowa i Nebraska.