L'ONG Proactiva Open Arms va acusar ahir, divendres, el Govern d'Espanya d'«imposar l'apagada informativa i humanitària» al Mediterrani amb el bloqueig de la seva embarcació de rescat al Port de Barcelona des de fa 25 dies i li recorda que només al mes de gener hi ha hagut 208 persones més ofegades que s'hagin pogut documentar. «El nostre vaixell ha de ser desbloquejat immediatament», exigeix.

Segons indica aquesta organització en un comunicat, el ministre de Foment, José Luis Ábalos Meco, en la seva compareixença al Congrés dels Diputats de dijous va reconèixer que el despatx del vaixell és un «acte administratiu reglat i tutelat pels jutges», aspecte amb el qual l'ONG es mostra «totalment d'acord».

Recorda que l'activitat per la qual es va sol·licitar el despatx és l'observació i vigilància a la zona i sosté que el rescat «no és un objectiu, sinó una obligació com qualsevol vaixell que navegui en aigües internacionals».

Així, apunta que «l'activitat dels observadors és la de protegir amb la seva presència, per identificar i denunciar qualsevol vaixell que no compleixi la normativa internacional de rescatar els nàufrags». També apunta que a alta mar «no es pot parlar d'immigració il·legal», sinó només del «compliment del deure d'assistència a persones en perill», com exigeix l'article 98 de la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret del Mar. «El ministre es va limitar a mantenir la posició del Capità Marítim, que es basa en un mer judici d'intencions».