L'arquebisbat de Tarragona es va posar ahir a disposició de les víctimes d'abusos sexuals del mossèn de Constantí, al Tarragonès, Pere Llagostera, encara que va manifestar que no li consta cap denúncia d'aquests fets.

En un comunicat, l'arquebisbat assenyala que no té constància que Llagostera, ja mort, hagués comès abusos, i lamenta «profundament el patiment que hagin patit les víctimes».

L'arquebisbat tarragoní «està compromès plenament a garantir la protecció dels menors, tal com el papa Francesc ens demana en aquesta matèria», afirma en un comunicat.

Dues persones han denunciat haver estat víctimes durant la seva infància d'abusos sexuals per part de Llagostera, encara que asseguren que el cura va abusar almenys d'una desena d'escolans des de finals dels 60 fins a finals dels 80.

Aquestes dues persones, Joan Maria Ramon, de 59 anys, i Joan Reig, bateria del grup musical Els Pets, que relataven ahir els abusos soferts per part de Llagostera a El Periódico.

Algunes de les víctimes van explicar el que havia passat a seminaristes que els acompanyaven en les colònies i més tard a les seves famílies, però la majoria de les vegades els van replicar que potser ho havien somiat o bé no els van fer cas.

El músic d'Els Pets va compondre per a l'últim disc del grup una cançó, titulada Corvus, en la qual relata aquests abusos.

Malgrat el temps transcorregut des dels fets, Joan Maria Ramon es va decidir a explicar el seu cas després de veure el documental de Netflix Examen de consciencia, en què diverses persones relaten com havien patit tocaments per part de religiosos quan eren menors i que els superiors jeràrquics dels agressors es van limitar a ocultar els fets.

Hurtado, decebut amb Montserrat

El primer denunciant dels abusos per part d'un monjo de Montserrat, Miguel Ángel Hurtado, es va mostrar decebut ahir per les disculpes del pare abat, Josep Maria Soler, pels abusos del monjo Andreu Soler, durant la missa d'aquest passat diumenge.

Hurtado va lamentar que l'abat del monestir es disculpés «de forma molt general», sense mencionar el nom de l'abusador i concretar que ho havia fet durant 40 anys.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Hurtado va constatar que els mitjans de comunicació parlen d'ell com de suposada víctima, i va opinar que el fet que ja siguin vuit els testimonis de persones que van patir abusos ja hauria de demostrar que el monjo era un «depredador sexual» i un «pederasta en sèrie».

El Periódico va avançar ahir un nou testimoni d'un home que diu que va patir abusos d'Andreu Soler l'any 1972.

Hurtado va advertir ahir que les víctimes d'abusos no poden esperar-se un any al resultat de la comissió que ha creat l'abadia, i ha reclamat, almenys, que Montserrat es faci càrrec de l'atenció psicològica dels afectats.

Comissió a Girona

D'altra banda, la comissió diocesana del Bisbat de Girona va començar ahir a investigar les denúncies d'abusos sexuals que, durant tres dècades, hauria comès monsenyor Tomàs Pons, qui va ser 33 anys rector de Vilobí d'Onyar i va estar 29 anys del col·legi Bell-lloc de Girona, d'alumnat masculí. La comissió diocesana està integrada per tres persones, un capellà, el seu assistent i una psicòloga, que ja s'han posat en contacte amb alguns dels homes que van denunciar abusos i es començaran a entrevistar amb ells a partir d'avui.

Algunes de les víctimes han estat contactades per la mateixa comissió que ha creat el bisbat i altres han estat elles mateixes les que, a través dels canals facilitats pel bisbat, s'han posat en contacte amb l'Església per explicar i denunciar el seu cas.

Segons fonts del bisbat, és previst que el rector denunciat, de 91 anys, declari dels últims i que els resultats de la investigació, que podrien estar a final d'aquest mes, s'enviïn a la Santa Seu perquè prengui les mesures oportunes.

Paral·lelament, a Arbúcies, on, des de fa vint anys, viu en un geriàtric aquest capellà, que a més a més hi celebra misses un cop a la setmana, membres de la CUP van començar a recollir diumenge firmes per tal de demanar que l'Ajuntament el declari persona no grata i també perquè pressioni perquè el facin fora de la residència i del poble.