El president francès, Emmanuel Macron, està preparant en secret la convocatòria d'un referèndum per al proper 26 de maig, coincidint amb les eleccions al Parlament Europeu, amb el qual buscaria calmar les protestes dels Armilles Grogues, mobilitzats arreu de França des de fa tres mesos amb l'objectiu que Macron dimiteixi, segons la informació publicada per Le Journal du Dimanche. El diari revela en concret que l'oficina electoral del ministeri de l'Interior acaba de fer una reserva de sobres i paperetes perquè estiguin a punt per quan l'Elisi hi doni el vistiplau definitiu.

Pel que fa a la pregunta o preguntes de la consulta, encara no estan clares, però le Journal du Dimanche afirma que s'hi plantejaran les qüestions següents: «Hem de reduir el nombre de parlamentaris?» i «Hem de limitar el nombre de mandats en un càrrec públic?».

El referèndum se celebraria poc després de les conclusions del Gran Debat Nacional convocat per Macron per obrir-se a possibles reformes a través de propostes en fòrums locals i regionals.